Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppsala går mot borgerlig makt i landstinget

/
  • VINNARE. Landstingsrådet Erik Weiman (M) konstaterar att valresultatet som det ser ut i dag, ger vid handen att den borgerliga alliansen i Uppsala läns landsting behåller makten.
  • KALLA HANDEN. Liksom Erik Weiman (M) säger Börje Wennberg (S) (bilden) att han inte tänker samarbeta med Sverigedemokraterna i landstinget.

Efter söndagskvällens valresultat har den borgerliga alliansen i landstinget i Uppsala län fortfarande makten. Men de sista poströsterna som räknas på onsdag kan ge Sverigedemokraterna en vågmästarroll.

Annons

– Med all respekt för att poströsterna inte är räknade så förefaller det just nu som att det blir majoritet för oss fyra allianspartier. Det är jätteroligt at väljarna visat förtroende för vår politik, säger landstingsrådet Erik Weiman (M)

När samtliga 202 valdistrikt i Uppsala län är räknade ser den borgerliga alliansen ut att få 36 av 72 mandat i landstingsfullmäktige, ett sammanlagt tapp på tre mandat. Den rödgröna sidan ser ut att stanna kvar på 32 mandat. In i landstingsfullmäktige kliver Sverigedemokraterna med tre mandat.

Men när de cirka 5000 poströsterna från lördag-söndag samt utlandsrösterna är räknade på onsdag kan läget vara ett annat

– Det är fullt möjligt att moderaterna tappar ett mandat och vi eller vänsterpartiet får ett till, säger oppositionslandstingsrådet Börje Wennberg (S).

Det skulle innebära att Sverigedemokraterna hamnar i en vågmästarroll. Erik Weiman vill inte spekulera i hur de borgerliga då skulle agera, till exempel om de skulle försöka få med miljöpartiet i ett samarbete. Inte heller Johan Edstav (MP) lämnar något besked i frågan.

– Det får vi diskutera då. Vi gick till val med ett röd-grönt samarbete och det gäller tills vi tagit ett annat beslut. Vi har jobbat för att de röd-gröna ska ta makten och vill stärka det så långt som möjligt, säger han.

Blocken är rörande överens om en sak, de vill inte samarbeta med Sverigedemokraterna (SD. Weiman säger SD inte respekterar människans lika värde. Wennberg menar att de är främlingsfientliga.

– De har inte ens ett landstingspolitiskt program. När jag debatterade med deras representant på Akademiska sade han bara att alla skulle samma mat och att Ackis inte var ett sjukhus i världsklass.

Lars Bleckert (SD), etta på listan till landstingsfullmäktige, säger att de håller på att sätta samman ett landstingspolitiskt program. Bleckert uppger att SD kan tänka sig att samarbeta med båda blocken.

– Vi är inte främlingsfientliga, utan vill bara ha ordning på invandringspolitiken.

Mer läsning

Annons