Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppsalapolitiker satsar på SD i Tierp

I kommunfullmäktige har de lyst med sin frånvaro.

Men inför valet 2010 satsar Sverigedemokraterna.

Partiets toppnamn i Uppsala Joakim Larsson väljer att kandidera i Tierp.

Annons

– Jag är uppvuxen i Örbyhus och det är dit jag återvänder, säger den 35-årige läraren, som tidigare bland annat suttit i partistyrelsen.

Sverigedemokraterna fick två mandat i kommunfullmäktige efter valet 2006. Den gången stod Kjell Hentilä ensam på listan. Den andra kandidaten Sara Johansson fick sin plats då hennes namn skrevs på valsedeln.

Full närvaro 2007

Men inte sedan juni 2007 har partiet haft full närvaro i kommunfullmäktige.

Under nästan ett års tid stod partiets båda stolar tomma. Själva menar de att det berott på sjukskrivningar och föräldraledighet.

Sara Johansson väljer att lämna politiken i samband med kommande val, medan Kjell Hentilä på nytt toppar partiets lista. Han tror inte att partiet tagit skada av frånvaron.

– Vi har inte haft plats i kommunstyrelsen, och med tanke på det är jag nöjd med det vi kunnat påverka.

Ingen topplacering

Joakim Larsson har medvetet inte valt någon av topplaceringarna då han anser sig ha varit borta från kommunen för länge.

Larsson fick mycket uppmärksamhet i höstas då han i en motion till Sverigedemokraternas kongress ville införa dödsstraff för särskilt grova brott. Han har beskrivits som en av partiets traditionalister. Själv känner han inte igen sig i den bilden.

– Det är ingen lämplig uppdelning av partiet, säger han.

Annons