Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppskattat djurläger i Järbo

Naturhjältarnas 4H-klubb arrangerar djurläger vid Björkmuren i Järbo.
– Vi har haft tredagarsläger, men vi har också öppen gård och dagläger, som i dag, säger Petra Smyth, ansvarig för lägret.

När jag kommer till gården är det fikadags och det bjuds på glass. Lägerdeltagarna har precis varit på en ridtur i skogen.

– Det är så härlig natur här och i dag har vi ridit i skogen. Men de minsta barnen har åkt i en vagn bakom en av våra hästar, berättar Petra.

På gården finns det tio hästar och sex av dessa äger Petra Smyth själv. Hon har fått bidrag från kommunen för att köpa in de andra fyra hästarna och även andra djur. Torpet, som finns på gården, är ett kommunägt hus, som föreningen hyrt och Petra Smyth är nöjd.

– Det är helt perfekt att ha läger i. Det finns sängar på övervåningen, säger hon och pekar.

Efter att alla glassugna barn är belåtna går de och klappar kaninerna, som bor i en stor inhägnad. Barnen kliver över staketet och sätter sig i gräset.

– Åh, den här har så mjuka öron, säger Ida Sunnerstig, 10 år, medan hon klappar en kanin.

En av kaninerna heter Sigge, men det gör också den amerikanska miniatyrponnyn, som är allas favorit på lägret.

– Han är en sällskapshäst och det går inte att rida på honom. Han är jättesnäll och brukar vara barnens favorit, berättar Petra Smyth.

Alla ställer sig runt om och klappar Sigge. Ett av de yngsta barnen ställer sig bakom honom, för att fläta svansen, och Sigge står snällt kvar.

– Manen är fortfarande lockig från när vi flätade honom innan, säger Alva Klint, 10 år.

Julia Andersson Ström är en av ledarna på lägret och hon tycker att det är en rolig upplevelse.

– Jag är intresserad av djur och har erfarenhet av barn. Det är jätteroligt, säger hon.

Att arrangera läger är något som Petra Smyth vill fortsätta med.

– Det här gör vi definitivt nästa år också. Naturen är så härlig och det är så lugnt och skönt här. Det är roligt att kunna erbjuda det. I dag är det barn från Stockholm, Sandviken, Järbo och Hofors här, säger hon.

Alla barnen är överens om att lägret har varit jätteroligt.

– Det är roligast att rida och hålla på med hästarna, säger Moa Klint, 12 år.

– Ja, fast allt är kul. Det finns inget som är tråkigt här, fyller Bella Lindroth i.

Daglägren kommer även att fortsätta i början av augusti och Naturhjältarnas 4H-klubb anordnar även ponnyridning under Sommarkväll i Gävle.