Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppskruvad reslust präglar 2011

/
  • Populärt hotel. Fritidsresors Splash-hotell med rutschbanor har blivit populära, här i turkiska Side.
  • Trendig strand. Naama Bay i Sharm el Sheikh i Egypten, som är ett av 2011 års trendigaste länder.
  • För den hungrige. God mat blir alltmer eftertraktat på semestern, här pasta med skaldjur på Sardinien.
  • God mat. Trendiga Turkiet bjuder på varierad och välsmakande mat.
  • Nyhet. Fin vy i stora charternyheten Bodrum.

Vi blickar in i kristallkulan och ser 2011 års restrender: lågprisländer som Turkiet, roliga familjehotell, kluvna känslor och passionerad reslängtan.

Vi har aldrig rest så mycket som nu, vare sig från Sverige eller resten av världen. Sedan andra världskrigets slut har den internationella turismen ökat, det senaste decenniet kraftigt.

Annons

Enligt FN:s resebarometer reste 642 miljoner människor utomlands på semester januari-augusti 2010. Vi håller resande så kärt att varken vetenskapliga miljöargument, nya finanskriser, skatter eller terrorlarm verkar kunna stoppa den växande turismen från Sverige och andra länder i världen 2011.

Växer

Billiga länder som Turkiet, Tunisien och Egypten växer starkt under 2011. Såväl Apollo, Fritidsresor som Ving startar direktflyg till turkiska Bodrum, en chic kuststad med mysiga strandvikar. Tunisien med sina halvöde stränder, thalassoterapier och billiga golfbanor blir också ett populärt lågprisalternativ.

En annan trend är att främst barnfamiljer bokar in sig på resorter där allt är inkluderat.

Thailandrsesor billigt

Allt fler åker också till långväga destinationer där till exempel folkkära Thailand blivit som en svensk vintersemesterkoloni. Lågprisbolagen Norwegian och Feel Air planerar att öppna direktflyg från Skandinavien till Bangkok och New York 2011.

Detta trots miljödebatten där bland annat FN:s klimatråd IPCC hävdar att koldioxidutsläppen måste minskas, med uppåt 90 procent, för att vi ska nå målet med max 1,7 graders temperaturökning till år 2050. Det innebär i praktiken en Thailandsresa maximalt vart 27:e år, förutsatt att vi även minskar andra utsläppsfaktorer som köttätande. Det har Johan Erlandsson, teknologie licentiat i miljösystemanalys på Chalmers räknat ut.

”Nöjesresande inte självklart”

Få tror dock att vi redan år 2011 är mogna att ställa om våra resvanor. Trots det hoppas rese- och miljöjournalisten Catarina Rolfsdotter-Jansson på en snabbare förändringstakt:

- Det är inte vettigt att till exempel fortsätta ”lustflyga” till Paris över helgen. Vi har större problem i världen än besvikelsen att inte kunna åka till Thailand vartannat år, säger hon.

Mer läsning

Annons