Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upptäck Roslagens "hemliga" skärgård

En resa från Arholma, förbi Barnens Ö till idylliska Grisslehamn, är en skärgårdstur i levande kulturbygd som skänker rika sommarminnen för såväl barn som vuxen. Även om det regnar!

Vi utgår från det som brukar kallas Stockholms skärgårds nordligaste ö - Arholma. Sommarnattens gryning vid fyra i hyrd havskajak. Kav stilla havsyta och horisont i rosa som drar mot aprikosgult vid soluppgången. En ejderfamilj i en vassrugge utgör enda ljudbilden. Magisk skärgårdsskönhet, årets mest minnesvärda morgon.
Efter en natt på vandrarhemmet i Bull-Augusts gård och vilsamma utsikter över kala klippor i yttre havsbandet återvänder passbåten mot Simpnäs på fastlandet. Ett lätt sommarregn strilar förbi. Det blir en stark värmande kaffe i hamncaféet med rykande färsk kanelbulle. Båtfolk packar backar med Heineken och grillved för transport mot skärgårdskobbar. Det holländska paret Frank och Leontine som är på cykelsemester har tillbringat en vecka på Arholma:
- Det är så genuin skärgårdskänsla där. Fina klippbad, inga bilar och bara små stigar, ett mysigt café och lanthandel. Vi är här för tredje gången i sommar och kommer gärna tillbaka!Kurvig bilväg norrut en mil. Stannar till vid gamla ångbåtsbryggan i Barnens Ö. Här ligger nu traktens mest idylliska skärgårdskrog, "Knapp Karlsson". Inredd i 50-talsstil och med blårandiga solstolar mot havet känns detta så nära Saltkråkan man kan komma - i verkligheten. Kolonihusen börjar tyvärr förfalla i skogsdungarna då allt färre stadsbarn tillbringar somrarna här, men det beslutades precis att Stockholms stad skall få fortsätta att driva den anrika sommarkolloverksamheten. Minnesbilder från Kay Pollaks film "Barnens Ö" dyker upp. Huvudpersonen Reine i första pubertetssommarens frihet, suggestivt ackompanjerad av Jean-Michel Jarres elektropop.
Som i en sagobok slingrar sig vägen vidare genom små gårdar. Sjöfartsmuseet i huvudorten Älmsta visar Väddös stolta sjömanstraditioner med gamla tiders postrodd till Åland. Semesterseglare glider makligt förbi i Väddö kanal, där de nya marininspirerade hyreshusen lockar många stadsbor till permanentboende vid havsbandet.Vi handlar smakrika färska ekologiska mögelostar och ser årets koutsläpp som samlat hundratals barn från bygden på Väddö gårdsmejeri. Ett ihärdigt sommarregn lägger tyvärr...sordin på såväl kornas som barnens längtan. Kör förbi Fjäll där vår familj i sommar hyr en 1800-talsstuga vid Väddö kanal. Vännerna som gästar vill aldrig lämna båtbryggan. Grilldoft av stekar och grönsaker i sen solnedgång. Vi sitter som fastklistrade vid vattnets glitterblänk i över två dygn och avkopplingen vid vågskvalpet är total, med svalkande eftermiddagsdopp.
Turisternas Grisslehamn
Nästa dag bär det av norrut mot Grisslehamn. Annika Olson med sin man Johan hyr ett sommarhus vid havet. De små döttrarna Tyra och Doris tvekar dock att doppa sig vid Kvarnsands strand. Badplatsen är fin, men mycket tång har flutit upp och det doftar av salt hav:
- Det är tyvärr oftast lite för kallt för dem att bada här, de doppar helst bara benen! Men som tur är finns det ju mycket annat roligt att se och göra häromkring för dem! berättar mamma Annika entusiastiskt.
I Grisslehamn, vid havet, ligger Albert Engströms gamla bostadshus och ateljé. Det är numera ett museum över den folkkäre författaren och tecknaren bakom "Kolingen" och "Kräftor kräva dessa drycker" - affischen mot alkoholförbudet 1922. Det lilla samhället är pittoreskt och avslappnat jämfört med till exempel snobbiga Sandhamn. I hamnen avgår Eckerölinjens färja mot Åland. Husvagnsturister glider ombord. Bland fiskebodarna står Georg Psilander och Klas Arnald, på helgbesök från Stockholm:
- Jag rekommenderar en fika här, men den gamla bagarstugan är så låg så akta er för att inte slå huvudet i dörren som jag gjorde nyss! tipsar han.


Från pensionatet intill hörs ett glatt sorl, Grisslehamn Gård severar läskande tjeckisk öl i den ljusa sommarkvällen. Lekande småtjejer i vita sommarklänningar med stora mjukglassar i händerna, kompisgäng spelar äventyrsminigolf och seglare lägger an i småbåtshamnen.
Roslagens "hemliga" skärgård har inte lika många öar som Stockholms mer berömda skärgård. Men fördelen är att denna kulturbyggd lever året om och är lätt att nå med bil nästan överallt. Sevärdheterna är många även under sommarens svalare eftermiddagar och förutsättningarna fina för en lyckad semester - såväl för stora, som för små Saltkråkanälskare.