Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uranus landade i Lövsta

Från och med nu har Lövstabruk tagit en större del av vårt solsystem i besittning, ja till och med av vår vintergata. På lördagen blev orten nämligen med planet – en modell av Uranus, den sjunde planeten från solen, landade bakom Stora magasinet inför ett stort antal nyfikna åskådare.

Anledningen till att modellen av Uranus finns just i Lövstabruk är Sweden Solar System (SSS), världens till ytan största modell av planetsystemet. Med Globen i Stockholm som centrumet solen, motsvarar avståndet ganska bra i skalan 1:20 miljoner till vår egen stjärna solen. De övriga planeterna placeras sedan ut i avstånd relativt Globen, alla i nordlig riktning.

Nils Brenning, partikelfysiker vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm och Gösta Gahm, astronom vid Stockholms universitet medverkade vid invigningen startade och koordinerar projektet.

– Egentligen ligger Älvkarleby mer exakt till vad gäller medelavståndet till solen men Lövsta stämmer bättre när planeten ligger som närmast solen, berättar Gösta Gahm.

Avteckningen av planeten ingår i det digra landsomfattande programmet Astronomins dag och natt, initierat av Svenska astronomiska sällskapet.

Fortsättningen av dagen gick givetvis vidare i astronomins tecken.

Ett rikt program med musik, astronomisk förtäring i form av tre olikfärgade soppor från lika många planeter samt en tårta med Uranus blåa färg serverades, astronomisk föreläsning, en tipspromenad och en presentation av astronomiska instrument och appar roade de runt 100-talet närvarande.

Lövsta har helt klart fått ännu en publik och turistattraktion för astronomiintresserade.

Larsgöran Svensson