Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Usama bin Ladin död

/

President Barack Obama bekräftar Usama bin Ladins död. USA har hans kropp.

Annons

Tre män och en kvinna dödades vid attacken på bin Ladin, uppger regeringstjänstemän i Washington, bland dem troligen en vuxen son till honom och tre andra vuxna personer.
Nyheten om bin Ladins död är en "stor lättnad för hela världen", säger britternas premiärminister David Cameron.
– bin Ladins död är en stor seger för USA och en storslagen prestation, säger George W Bush i sitt telegram.
En viktig symbolfigur har eliminerats men hotbilden försvinner inte på grund av att bin Ladin är borta. Det säger terroristexperten Magnus Ranstorp.
– bin Ladin var främst en symbol men inte längre någon operativ ledare. Han var under två årtionden en central person bakom bildandet av al-Qaida och det som ledde fram till 11-septemberattacken. Sedan dess har al-Qaida decentraliserats. Det styrs bland annat av regionala grupperingar, säger Ranstorp.
Han berättar att bin Ladin redan under måndagsmorgonen hyllades som en martyr på olika jihadistfora.
– Det är möjligt att enskilda individer kommer att försöka hämnas hans död – i så fall mindre strukturerade attacker, säger Ranstorp.
TT: Finns det någon som tar över efter bin Ladin?
– Hans närmaste man är ju inte död, Ayman al-Zawahiri är fortfarande verksam, säger Ranstorp.
Han beskriver bin Ladins död som en stor triumf för USA och CIA.
– Det här är främst en enormt viktig seger för Obamaadministrationen. Hans opinionssiffror skjuter i höjden. Obama har ju fått kritik för att vara för mjuk när det gäller terrorbekämpning. Nu vänder allt, säger Magnus Ranstorp.
– Det är en stor succé att han hittats död och inte längre förmår att driva sin världsomspännande terrorkampanj, sade britternas premiärminister David Cameron.
Storbritannien har varit USA:s främsta allierade under kriget mot terrorn som 11 septemberattentaten utlöste 2001, först under Tony Blair, sedan under Gordon Brown och nu David Cameron. Inte minst under kriget mot Irak.
– Jag gratulerar president Obama och de ansvariga för att ha genomfört detta, sade Cameron.
USA försäkrar att man hanterar Usama bin Ladins döda kropp i enlighet med islamiska seder, säger en amerikansk myndighetsföreträdare till reportrar enligt Reuters.
Utöver bin Ladin dödades tre andra vuxna män, varav en av bin Ladins söner, och en kvinna, sade regeringstjänstemän i Washington senare på måndagsmorgonen.
– Kvinnan användes som sköld av en av männen, uppgav tjänstemannen.
Två av männen tjänstgjorde som kurirer åt bin Ladin.
Enligt uppgifter till CNN hittades bin Ladin i en trevåningsbyggnad, tre gånger så stor som kringliggande hus, i Abbotabad som ligger tio mil utanför huvudstaden i Pakistan. Den "lilla amerikanska insatsstyrkan" ska ha varit inne i byggnaden i runt 40 minuter, skriver CNN.
Enligt en myndighetsföreträdare ska en amerikansk helikopter ha kraschat och totalförstörts under tillslaget, dock på grund av tekniska problem.
– Det är ett mirakel, sade 22-åriga Monica King i New York där människorna jublade både på Ground Zero, platsen för den störtade tvillingtornen, och Times Square.
– Attackerna förändrade New York och nu tio år senare har vi fått sista ordet.
Brandmannen Kenneth Specht som deltog i räddningsarbetet i World Trade Center sade att han är "stolt som amerikan och hyllar offren för anfallen i New York och Washington.
– De är först och främst i våra minnen.
New Yorks borgmästare Michael Bloomberg hoppas att bin Ladins död tröstar de anhöriga till offren.
– Det lindrar inte lidandet som New Yorkbor och amerikaner utsattes för av hans hand med det är en avgörande, viktig nyhet för vårt land – och en hyllning till de miljoner männen och kvinnorna i våra väpnade styrkor.
– New Yorkbor har väntat i tio år på denna nyhet.
– Det är min förhoppning att det ger ett avslut och en tröst till alla dessa som förlorade sina älskade.
Regeringstjänstemän berättade att de blev stumma när säkerhetstjänsten först hittade byggnaden där bin Ladin gömde sig bakom en omkring fem meter hög mur krönt av taggtråd.
En nyckel till upplösningen var att följa en kurir som hade bin Ladins stora förtroende. De följde kuriren i två år och nådde till sist fram till gömstället.
Rådet för amerikansk-muslimska relationer (CAIR), en människorättsgrupp som företräder muslimer i USA, skriver enligt CNN i ett uttalande:
"Som vi konstaterat vid upprepade tillfällen sedan terrordåden den 11 september så har bin Ladin aldrig representerat muslimer eller islam. Vid sidan av att ha dödat tusentals amerikaner så har han och al-Qaida orsakat oräkneliga muslimers död världen över."
Rådet välkomnade Usama bin Ladins död och ställde sig bakom president Barack Obamas uttalande att USA inte ligger i krig med den muslimska världen.
– Det är samma lättnad och eufori för USA som när Saddam Hussein togs, en oerhört viktig symbolisk händelse, säger Stefan Ring, militärstrategisk expert vid Försvarshögskolan.
Han beskriver frustrationen USA upplevt sedan 11 septemberattackerna. Att komma åt bin Ladin har hela tiden haft högsta prioritet.
– bin Ladin har ju pekats ut som hjärnan bakom attackerna. Och den här individen har frustrerande lyckats hålla sig undan och kunnat gäcka det här stora landet, säger Ring.
Han framhåller att bin Ladins död knappast kommer att ha några effekter på terrorismen i världen.
– Det är helt andra drivkrafter bakom dagens terrorism. bin Ladin och al-Qaida har varit en inspiratör snarare än en organisatör. Och när man talar om inspiration kan ju en martyr tjäna som en förebild lika väl som en levande människa, menar Stefan Ring.
Minst två tv-stationer i Pakistan sände på måndagen bilder av vad som hävdades vara Usama bin Ladins blodiga ansikte, skriver nyhetsbyrån AFP.
En kongresskälla bekräftar för CNN att Usama bin Ladin sköts i huvudet under det amerikanska tillslaget. På frågan om det finns någon information om huruvida bin Ladins död kan sätta igång i förväg planerade attacker sade källan nej, men tillade att det uppenbarligen finns oro för hämndaktioner, skriver CNN.
– Att man har lyckats komma åt bin Ladin är ett bevis för hur kraftigt försvagat al-Qaidas globala nätverk är i dag. Det är sönderslaget, säger Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt.
Han framhåller att det hade varit önskvärt om bin Ladin hade kunnat gripas och ställas inför rätta.
– Vad jag förstår valde han och hans närmaste män att göra motstånd. Nu blev det så här, och det får man acceptera. Men det bästa hade givetvis varit att han ställts inför rätta, säger Juholt.
– Man ska komma ihåg att bin Ladin inte var någon religiös ledare. Han har mördat betydligt fler muslimer än kristna. Han var en ond ledare för ett ont terrornätverk, säger Håkan Juholt.
I islamistiska kretsar på nätet bad man för att nyheten om Usama bin Ladins död inte skulle vara sann och lät ana att om den är det så ska hämnd utkrävas.
"Gud förbanne dig, Obama. Åh, amerikaner. . .det är fortfarande berättigat att hugga huvudet av er", löd ett budskap på ett forum.
På ett annat forum uppmuntrades till kämpaglöd.
"Usama må ha dödats men hans budskap om jihad kommer aldrig att dö. Bröder och systrar, vänta och se, hans död kommer att vara en förklädd välsignelse."
Enligt uppgifter som framkommit i läckt material till Wikileaks ska Khalid Sheikh Mohammed, mannen som anses ha varit huvudmannen bakom terrordåden 11 september 2001, ha sagt i förhör att al-Qaida gömt en atombomb i Europa som kommer att explodera i händelse av Usama bin Ladins död.
– Bilden av Usama bin Ladins lik har släppts. Den är obekräftad, säger kommentatorn för Pakistans största tv-nätverk Geo, som bland flera medier i landet nu visar bilden på en man med yvigt svart skägg.
På bilden syns inte så mycket grått eller vitt hår i skägget som bin Ladin haft i de senaste videofilmerna som han figurerat i, skriver AFP. På huvudet kan en hel del blod ses.

TT

Annons