Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Usel dialog skämmer

Två saker slår mig när jag ser den femte delen i actionsåpan ”The fast and the furious”. 1) Att cyniskt målgruppstänkande fortfarande smäller högst (bokstavligen) i Hollywood. 2) Att jag inte tillhör denna målgrupp, eftersom jag varken är av manligt kön, mitt i puberteten eller särskilt intresserad av fräna bilar.

Filmen utspelar sig i Rio, dit den forne polisen Brian O’Conner åker tillsammans med yrkesbrottslingen Dominic Toretto, som han en gång i tiden försökte sätta dit. Numera utgör de ett svårslaget kriminellt team med förkärlek för snabba bilar, på flykt undan lagen. Med sig har de Mia, Dominics syster och Brians flickvän som är gravid. För komma undan lagen måste de snabbt få tag i stora pengar, och sätter samman ett team för att råna Rios rikaste man.

Regissören Justin Lin har gjort två av de tidigare filmerna i serien, och det är tydligt att hans fokus ligger på actionscenerna.

De är påkostade, påhittiga och känns genuint farliga. Men medan actionbiten fått storkovan verkar manuset ha fått nöja sig med växelpengar, med repliker av typen ”Eleven million dollars – that sounds like a hole lot of vaginal activity to me” (lite fegt översatt till ”massa nuppa” på svenska). Det känns väl billigt för en film som kostade nästan 800 miljoner kronor att spela in.

Filmens andra stora mysterium är Vin Diesel, i rollen som Toretto. Han mumlar sig igenom sina tradiga oneliners och kisar dumt mot horisonten i återkommande försök att se grubblande och heroisk ut (innan han fortsätter att skjuta på poliser).

Hans brister blir särskilt tydliga när han ställs mot en annan muskelskådis – Dawyne ”The Rock” Johnson som stenhård amerikansk polis. Han har en pondus och karisma som Diesel helt saknar.

Men det här är som sagt inte en film som är gjord för mig. För den söker utlopp för sitt testosteronöverskott (alternativt sina erotiska fantasier) genom att se två muskelklumpar tumla runt i glassplitter – eller som kan svälja två timmar Vin Diesel, usel dialog och logiska luckor i svarta hål-klassen så länge det bjuds förstklassig action – är ”Fast and furious 5” ett klockrent val.

Ta bara inte med någon dejt.

Karin Svensson