Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Usel "Sex and the city" om män

Män är de nya kvinnorna”, säger en av huvudpersonerna i ”Big Shots” (Kanal 5).

Annons

 

Jag försöker klura ut vad det är för slags män som de vill projicera här. ”Sex and the City” beskrevs som ett verk av bögar som beskrev kvinnor som bögar i Manolo Blahniks. ”Big Shots” är mer en serie skapad av män som försöker skriva om andra män på ett sätt som de tror att den kvinnliga publiken som är seriens målgrupp vill se dem.

Med andra ord är de paradoxen svin som pratar känslor och ältar kvinnor på golfbanan.

De fyra männen är vd:ar på olika företag och som, likt high power-damerna i ”Sex and the City”, träffas för att lätta på trycket, tillsammans lägga lite metaforiskt livspussel. Jag har ännu inte lärt mig skilja dem åt riktigt, och förhoppningsvis slipper jag göra det. Den ene är lite mer osympatisk än den andre. Deras problem handlar om för mycket jobb, att råka ha sex med en transsexuell, försöka hitta tillbaka till kärleken, vara dålig i sängen… De säger ordet penis ofta. Varför vet jag inte, möjligtvis för att bekräfta till varandra att de är innehavare av sådana.

Big Shots” kan också ses som ett försök att mjölka vidare på succén ”Desperate Housewives”. Värt att notera – kvinnor ses som desperata i manusförfattarnas ögon, männen som mäktiga och välbärgade.

Hur dominerande den kvinnliga publiken har blivit exemplifieras av den här serien, som alltså riktar sig till kvinnor men domineras av män (kvinnorna i den är bara störande moment alternativt någonting att bli kåt av). Problemet är tonläget.

Om den skrivits av kvinnor hade det varit lättare att förstå, en misslyckad fantasi om jargongen bakom bastuns lyckta dörrar. Då hade resultatet inte blivit lika uselt.

Nu är det i stället ett bumerangmanus som slungas av en man genom östrogen för att komma tillbaka till honom med det som han tror att kvinnor vill se om män. Och vad vill de se? Bekräfta fördomar samtidigt som de vill se att männen inte är så olika dem själva. De ältar också relationer i oändlighet, med skillnaden att männen är vulgära när de gör det.

Män är kanske de nya kvinnorna, men inte de här männen. De är inte ens riktiga personer. De är konstruktioner som kan gå, tala och säga ”penis”.

Till sist: Glöm ”Project Runway”, ”The Fashionista Diaries” och alla andra program som på det ena eller andra sättet behandlar mode.

De snyggaste kläderna på tv just nu hittas på Kanal 9. En helg härförleden avslutade jag lördagen med repriseringen av ”En förlorad värld”, och inledde söndagen med ”Jeeves and Wooster” till frukosten.

Sedan såg min garderob fruktansvärt trist ut.

Mer läsning

Annons