Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utan förtroende

Många barnfamiljer, sjukskrivna och äldre har tvingats låna pengar för att klara ekonomin. En absurd situation. Så fungerar dagens försäkringskassa.

 Allt skylls på en omorganisation som nu pågått i ett par år, som tydligen aldrig tar slut, och enbart skapat försämringar.

Allt fler klagar dessutom på kassan. Under andra halvåret 2008 kom hela 1 774 klagomål och drygt 600 JO-anmälningar under hela förra året.

Statskontoret, som granskat vad som händer inom kassan, har i en rapport gett ett kraftigt underbetyg för det förändringsarbete som pågår.

Socialminister Cristina Husmark Pehrsson, som är ytterst ansvarig för försäkringskassans omställning, har inte reagerat nämnvärt på detta och inte heller visat något större engagemang för dem som drabbas av kassans misslyckanden. Det minsta vore om hon bad om ursäkt för försäkringskassans långa handläggningstider.

Nu sägs de ha kortas, men många drabbade vittnar om motsatsen. Väntetiderna på de pengar människor är berättigade till är på tok för långa och skapar stora problem för de drabbade.

Blåslampan på de sjukskriva, och inte minst de långtidssjukskrivna, har funnits sedan högeralliansen tillträdde. Efter direktiv från alliansregeringen har försäkringskassan skärpt synen på människors sjukfrånvaro. Generellt har ett misstänkliggörande av den sjukskrivne satts i system de senaste åren. Är han eller hon riktigt sjuk eller bluffar de bara?

Alliansregeringen kräver numer att den som är sjuk, och som inte är beredd att byta arbete efter sex månaders sjukskrivning, kan förlora sin sjukpenning. Ut och sök ett nytt jobb! Var som helst i landet. Dubbelt boende och en kanske splittrad familj finns inte på dagordningen i denna politik, som även gäller den som är långtidsarbetslös.

Nu får vi avvakta vad som komma ska, men de som är sjukskrivna kan tydligen räkna med fortsatta inskränkningar och tuffare tag. Vi har fått en regering som slår mot de svaga. Om du är snäll och jobbar kan du få en liten klapp på axeln med en premie i form av en liten skattesänkning, som när lönebeskedet öppnas redan ätits upp av nya avgifter och försämrade villkor i trygghetssystemen.

I det nya arbetarpartiets Sverige ska läkarutlåtanden och beprövad vetenskaplig forskning åsidosättas för att regeringen ska sänka kostnaderna för sjukfrånvaron för att sänka skatten för dem som redan har.

Regeringen lägger dessutom allt ansvar ensidigt på den enskilde, inte på arbetsgivaren.

Är du sjuk, arbetslös eller pensionär ska du med högeralliansens politik straffas med sämre ekonomi. Allt under devisen att arbetslinjen till allas frälsning.