Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Utan karaten skulle jag bli orörlig”

/

En är nyopererad.
En annan har diabetes.
Och instruktören med svart bälte i Kyokushinkai karate, Torbjörn Jönsson, har reumatism.

Annons

Ungefär hälften av de 25 deltagarna i Wiklunds Dojo Kyokushinkai-grupp, för deltagare över 35 år vid Stortorget i Gävle, har en sjukdom eller gammal skada som kräver rehabilitering.
De har också gemensamt att de valt karate framför traditionell sjukgymnastik. Övriga i gruppen tränar för att må bra.
För att minska smärtorna från sin sjukdom står Eddie under hälsningsceremonin. Han har diabetes och ont i fötterna och är också den ende i gruppen som får ha skor i dojon.
Även Torbjörn Jönsson, som har svart bälte, har begränsad rörlighet.
– Utan karaten skulle jag snabbt bli orörlig, säger han.

Reumatism har Torbjörn haft – åtminstone sedan Akademiska sjukhuset i Uppsala kunde fastställa diagnosen 1997.
– Jag blev akut sjuk och man misstänkte att jag hade en vuxenmotsvarighet till barnreumatism, berättar Torbjörn, som också är sjuksköterska på halvtid på Gävle sjukhus.
Idag behandlar han sig med dagliga sprutor, en handfull mediciner, meditation och karateträning.
– För mig är karate den bästa sjukgymnastiken. I karate tränas kroppsmedvetenheten, och genom denna medvetenhet får man ökad kroppskontroll.

Vi pratar en stund om karatens fördelar och risker.
– Vill man motionsträna är karate perfekt. På den nivån är inga övningar skadliga om man följer instruktionerna och respekterar sina egna begränsningar, säger Torbjörn.
– Har man en sjukdom eller diagnos och går i behandling hos läkare, eller har en skada som behandlas av läkare, ska man rådgöra med denne innan man börjar träna. Vi förutsätter också att individen själv kan göra skillnad på tävlings- och motionsträning.
Tack vare sin egen träning – två, tre gånger i veckan – kan Torbjörn jobba halvtid mot att tidigare ha varit heltidssjukskriven.

På en skala 1– 10 graderar han smärtan i sin högra fot till sju, hans livskvalitet hamnar på nio.
– Eftersom jag inte kan spela hockey eller brottas med mina söner på grund av smärtan i fötter, knän, fingrar och axlar, blir det ingen tia.
Det är inte behovet av sjukgymnastik som fört Torbjörn till kampsporten. Utövat karate har han gjort sedan tonåren, då han ”upptäcktes” av mästaren Robert Wiklund, som uppmuntrade honom att bli instruktör.
Det Robert hade sett hos den då unge Torbjörn var hängivenhet och övertygelse. I dag är Torbjörn en av klubbens 13, 14 karateutövare med svart bälte.
– Som tonåring saknade jag en djupare mening i idrotten och var lite av en sökare, berättar Torbjörn, som är 41 i dag, och säger sig ha hittat ”meningen”.
Och sedan februari 2003 lever Torbjörn karateliv igen, vilket han mäter i att han återerövrat sin gamla känsla av tillhörighet i dojon.
Karaten är också en livsstil. Och livskvalitet, ett värde som kommer att öka i och med den steloperation Torbjörn kommer att genomgå i höger fot.
– Jag förlorar i rörlighet, men blir smärtfri. Det är mitt val, och det känns bra.

I +35-gruppen finns både kvinnor och män, smärta och hinder, glädje och utmaningar i form av att pressa sig ”lagom” – och gula, blå, gröna, oranga och bruna bälten – och förstås svarta.
Torbjörn ropar ut rörelser som gruppen ”översätter” till sina egna. Ingen träning sker i fullkontakt, alltså med en kamrat. Deltagarna gör rörelserna stående, sittande, liggande och i par, men enbart som extra stöd. Allt beroende på sin rörlighet och hur långt de kan och vill pressa sig själva.

Deltagaren Pontus Andersson är både frisk och oskadad och tar hjälp av kompisen Mats Hedqvist att stretcha benmusklerna.
Pontus var otränad när han kom till gruppen för tre år sen.
I dag har han blått bälte med 1 streck.
Här finns också Karin Lundgren, som har grönt bälte och som förra året genomgick en omfattande operation.
Här växer man genom träning, meditation, gemenskap och respekt för varandras olika förmåga.
Och längtan – en del av deltagarna startar veckans a-l-l-a dagar med individuella pass i dojon.

Mer läsning

Annons