Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utan skogsbruk skulle kulturredaktör Björkman förmodligen sakna hus, värme och tidning

Replik till kulturredaktör Fredrik Björkman-

Annons

"Trist ton" skriver Kulturredaktör Fredrik Björkman i svaret till en skogsägare. Han säger sig företräda 97 procent av Sveriges befolkning som anser att virkesförråd, bonitet och hektar saknar betydelse.

Det är sant att en skog är mer än virke. Det är väl reglerat i vår skogsvårdslag, naturvårdslag, i nationella åtagande samt i markägares självpåtagna certifieringssystem.

Det är också sant att utan skogen och skogsbruket skulle vårt land aldrig ha klarat av att bygga upp och sedan behålla vårt välfärdssystem. Det är sant att utan brukandet av skogen skulle Björkman förmodligen sakna hus, möbler och tillräckligt med värme om vintern. Han skulle inte ha någon tidning och inget papper. Ingen kartong till förpackningar skulle finnas.

Det är sant att utan brukandet av skogen skulle Björkman förmodligen sakna hus, möbler och tillräckligt med värme om vintern. Han skulle inte ha någon tidning och inget papper.

Vad Björkman inte fattat är att svenska staten, genom bolaget Sveaskog, är en av landets största skogsägare. Varje svensk kan därför anse sig ha del i ett skogsbrukande som är av betydelse för landet. Även en del pensionsfonder är skogsägare.

Skogen är en viktig förnyelsebar resurs när det gäller att hantera våra globala miljöproblem. Utveckling av olika byggmateriel som ersätter ändliga och miljöfarliga materiel, fibermateriel som ersätter plaster, bränslen som ersätter fossila råvaror, fibermateriel från träd i kläder, balansering av koldioxid med mera. Björkmans tolkningar av hur FN betraktar skog och skogsbruk visar på skrämmande dålig förmåga att ta till sig information. Trist är Björkmans okunskap om Sverige, om sig själv och om sin egen vardag.

Per Mellström

Fredrik Björkman utvecklar sitt resonemang om skogen i en lång artikel här.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare