Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utanför utanförskapet

/

I Sverige i dag lever 140 000 vuxna utan någon egen inkomst över huvud taget. Det visar en aktuell rapport från arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv.

Annons

Dessa 140 000 svenskar vare sig jobbar, studerar, söker jobb eller får bidrag i någon form. Svenskt Näringsliv kallar gruppen för ”Utanför utanförskapet”.

De här personerna är alltså inte ens inkluderade i det borgerliga begreppet utanförskapet. De är de facto utanför utanförskapet.

Det handlar till viss del om unga som fortfarande bor hemma utan att studera eller arbeta. Men Svenskt Näringsliv konstaterar i sin rapport att det inte är ett ungdomsfenomen i första hand, det är lika vanligt i alla åldrar att stå helt utan inkomst. Det finns också fog att tro att en liten grupp består av hemmafruar. Till exempel har 3,9 procent av invånarna i höginkomsttagar-kommunen Danderyd noll kronor i inkomst.

Fast den största andelen i utanförgruppen, de är inte hemmafruar och inte unga som bor kvar hemma. Det är människor som kastats ut ur försäkringssystemen. Det handlar om nedmonteringen av vår generella välfärd.

Det handlar såklart om de nya och hårdare sjukreglerna. Och det handlar om söndertrasandet av a-kassan.

Men det handlar också om kommunernas allt snävare tillämpning av lagstiftningen när det gäller möjligheten till försörjningsstöd.

Det är inte särskilt ovanligt att en person som utförsäkrats enligt de nya reglerna är så pass sjuk att han eller hon inte klarar av att söka arbete. Och det är inte heller särskilt ovanligt att en person som inte är hundraprocentigt produktiv på arbetet förlorar jobbet, sägs upp.

När då a-kassans regler har krånglats till så till den milda grad att endast en tredjedel av alla arbetslösa över huvud taget har rätt till a-kassa, och då ersättningsnivåerna är så låga att de inte går att överleva på, så är det väldigt många som inte ens ser det som lönt att vara med i en a-kassa.

Är denna person då gift eller sambo, eller bor i bostadsrätt eller villa, ska det mycket till för att försörjningsstöd ska utbetalas. På bara några år har politiken fattiggjort människor, gjort dem beroende av andras välvilja.

Att inte kunna försörja sig själv tär på stoltheten och självförtroendet. (Även om Svenskt Näringsliv i sin ideologiskt färgade rapport menar att de det inte behövs upplevas som ett problem att de här personerna försörjs av sina familjemedlemmar.)

Det har gått så fort. Farligt fort. Allt fler svenskar skaffar sig tilläggsförsäkringar. Detta då de allmänna försäkringarna (sjukförsäkring och a-kassa) inte håller måttet.

Den här utvecklingen riskerar att leda till att vi får ett a-lag, med schysta försäkringar, och ett b-lag, med urusla försäkringar. Det generella försäkringssystemet monteras ned, blir intet värt. Förtroendet för staten eroderas.

Människor kommer att ställa sig frågan varför de ska betala skatt om de ändå inte kan se någon samhällsnytta. Det blir ett samhälle där plånboken avgör vilket socialt skydd du kan räkna med. Det blir ett kallt och farligt samhälle.

Men framtiden behöver inte se sådan ut. För den här utvecklingen går att bromsa. Men för att det ska ske krävs politiska beslut. Politiska beslut som reparerar de generella försäkringssystemen.

Politiska beslut som inte sorterar ut människor beroende på plånbok. Politiska beslut som garanterar en schyst välfärd – för alla.

Annons