Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbilda metallarna för framtiden

Kompetensen behöver höjas när marknaden kommer att efterfråga fler produkter från bilindustrin och ståltillverkare, anser IF Metalls Jernbruksklubb vid Ovako Hofors.

Annons

Vi skriver till de ansvariga politikerna med anledning av våra medlemmars situation under den rådande lågkonjunkturen, som drabbar metallarna extremt hårt på flera orter. Framför allt vid orter som har bil- och metallindustri som basnäring eller där man har stora anläggningar, som är underleverantörer till nämnda tillverkare.

Det finns ett stort behov av utbildningsinsatser och möjligheter till att förstärka medlemmarnas kompetens för att nå en högre andel, som har en anställningsbarhet på en bredare arbetsmarknad.

Det är nästan omöjligt för en metallare att kunna ordna en försörjning och utbildning med egna medel som det ser ut i dag, när man har en begränsad ekonomi med bara a-kassa som enda inkomst.

Därför föreslår vi att regeringen skjuter till medel för utbildningsinsatser för dessa grupper så att man slipper ta kostnaderna via den sociala budgeten, som redan är ansträngd till bristningsgränsen. Man ska redan nu börja med förberedelser via utbildningsinsatser, för att täcka behoven i de branscher där tillverkning förväntas ha en växande framtid. Då har man verkligen satsat pengar vid rätt tid till rätt ändamål.

Kompetensen behöver höjas när marknaden kommer att efterfråga fler produkter från bilindustrin och ståltillverkare. Detta beror på att åldersstrukturen med tydlighet visar att personalen inte har den utbildning som krävs för att klara den globala konkurrensen och för att kunna hävda sig på arbetsmarknaden.

Mer läsning

Annons