Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbildningen har en viktig roll i arbetsmarknadspolitiken

Annons

Unga vuxna utan betyg är en grupp som behöver särskilt stöd att komma tillbaka till skolan för att slutföra sina grundskole- eller gymnasiestudier. Vi i Folkpartiet genomför därför tillsammans med de andra partierna i Alliansregeringen ett antal åtgärder för att ge bättre förutsättningar för unga att slutföra sina studier.

Från och med årsskiftet ges därför möjlighet att få höjt studiemedel för arbetslösa mellan 20-24 år. Dessutom fortsätter Folkhögskolesatsningen för att motivera ungdomar utan betyg att komma tillbaka till skolan.

Regeringen vill dessutom utveckla ett lärlingssystem för att kombinera teoretisk och praktisk utbildning. Vi vill även införa en lärlingsprovanställning för unga under 23 år. Tillsammans med arbetsmarknadens parter behöver vi bygga broar mellan skolan och arbetsgivare.

Folkpartiet och Alliansen vill göra riktade satsningar inom utbildningsområdet. Därför föreslår vi en bred framtidsinvestering i det unga Sverige. Satsningen ska möjliggöra för fler unga människor att få kunskaper att bygga sina framtida liv på, förbättra möjligheterna till anställning och minska riskerna att ställas utanför arbetsmarknaden.

Totalt vill vi satsa över 6 miljarder kronor under perioden 2010-2014 med huvudfokus på grundskolan, lärare och lärlingar. Bland annat föreslås satsningar på lärares fortbildning, utökad undervisningstid i matematik i grundskolan, ett utbyggt lärlingssystem i gymnasiet och på komvux samt införande av betyg från årskurs 6. Därtill föreslås ytterligare platser på yrkesvux.

Det är också glädjande att nästan hälften av eleverna som gick ut gymnasiet 2010 läste utökat program och att allt fler läser de kurser som ger meritpoäng. Alliansregeringen har infört meritpoängssystemet för att uppmuntra elever att välja svårare kurser i bland annat främmande språk och matematik. Detta har gett snabba resultat och det är bra både för eleverna själva och för arbetsgivare som söker personal med specialkunskaper inom olika områden.
En god skola förebygger arbetslöshet.


Hans Backman (FP)
Riksdagsledamot från Gävleborg
Ledamot i arbetsmarknadsutskottet  

Mer läsning

Annons