Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utbildningscentral har gett Sandviken många fler läkare

Förra året tvingade den svåra läkarbristen hälsocentralerna i Sandviken att tänka nytt.
Nu har antalet utbildningsläkare mer än fördubblats och även de fasta läkarna har blivit fler.
– Målet är att vi snart ska klara oss helt utan hyrläkare, säger Anna Karin Svensson.

Annons

För 1,5 år sedan var situationen på hälsocentralerna Sandviken Norra och Sandviken Södra ohållbar.

Man hade inte ens hälften så många läkare som man skulle behöva.

Åtta läkare – varav alla inte jobbade heltid – skulle ta hand om över 23 000 patienter.

Och framtiden såg än mer dyster ut.

De flesta av läkarna var nämligen över 50 år.

– Vi såg att om 5-10 år skulle nästan alla specialistläkare vara borta. Det skulle innebära att stora delar av Sandvikens befolkning skulle bli utan läkare, säger ST-läkaren Hannah Johansson.

Valet stod mellan att vinna eller försvinna.

– Vi insåg att vi måste göra någonting annars kunde vi lika gärna lägga oss ned och dö, säger Anna Karin Svensson en av hälsocentralens fasta allmänläkare.

I Sandviken bestämde man sig för att satsa. De två hälsocentralerna på sjukhuset startade förra våren en gemensam utbildningscentral.

Läs också: Utbildningscentral ska locka läkare

Tanken var att man genom att hårdsatsa på utbildning skulle kunna locka till sig fler unga läkare och förhoppningsvis få dem att kvar även när de är klara med sin specialistutbildning.

Och det har gett resultat.

På drygt ett år har man gått från att ha sex ST-läkare till snart 14. På köpet har man lyckats locka till sig fler fasta läkare också.

I dag har man fått helt nya problem.

– Vi har blivit så många läkare att vi inte längre har rum åt alla. Vi har rumsbrist i stället för läkarbrist. Men det är ju ett lyxproblem, konstaterar Hannah Johansson.

– Det har gått ännu bättre än vad vi vågat hoppas. Ryktet om att det är bra här verkar ha spridit sig, säger Anna Karin Svensson.

Att få unga läkare till en mindre ort som Sandviken har tidigare varit ganska svårt. Men genom att locka med mer tid för handledning och stöd har man lyckats.

Varje dag träffas alla läkare för ett gemensamt förmiddagsmöte. Där kan man få råd, ta upp knepiga patientfall som man inte riktigt vet hur man ska hantera eller informera om nya riktlinjer och läkemedel.

Just de mötena lyfter flera av ST-läkarna upp som anledning till att man valt att komma till Sandviken.

– Som hälsocentralsläkare är man ofta ganska ensam. Man träffar sina patienter på sitt rum men har inte så mycket kontakt med de andra läkarna. Då betyder det mycket att få träffas och ha kollegor att bolla med, säger Sara Lagerholm som nyligen börjat sin specialisttjänstgöring på Sandviken Södra.

– Gemenskapen betyder mycket. Det känns skönt att det är så många andra läkare här och att det finns fler som är i samma ålder. Annars blir man lätt lite ensam, säger Ida Lindgren som valde Sandviken efter att även ha tittat på vårdcentraler utanför Uppsala och Västerås.

Men satsningen på utbildningscentralen har också en baksida. För att de fasta familjeläkarna skulle få mer tid till utbildning har man haft lite mindre tid till patienterna. I praktiken har man därför fått dela hälsocentralerna i två delar.

En del för de fasta läkarna och utbildningsläkarna och deras patienter dem och en del där det bara jobbar hyrläkare som tar hand om de patienter som inte har någon fast läkare.

– Det var ett medvetet men ojämlikt val vi gjorde, säger Anna Karin Svensson.

Man trodde att priset – för att på sikt kunna få fler fasta läkare – skulle vara att det under en tid blev lite sämre för de olistade patienterna. Men det är en farhåga som ser ut att ha kommit på skam.

– Det har visat sig att kontinuiteten faktiskt förbättrats för dem också. De har i större utsträckning kunnat få träffa samma hyrläkare i stället för att hela tiden möta någon ny, säger Anna Karin Svensson.

Hur har patienterna reagerat?

– Mest positivt. Flera har sagt att de tycker att det är bra att vi gör något för att lösa situationen.

I takt med att man har fått fler ST-läkaren och även fler fasta läkare har också allt fler patienter kunnat flytta över från hyrläkarna och lista sig hos en egen läkare.

Målsättningen är att man snart ska kunna klara sig helt utan hyrläkare.

– Vi har inte så långt kvar. Fortsätter trenden kan vi kanske vara hyrläkarfria till nästa jul, säger Anna Karin Svensson.