Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utför(s)äljning av den svenska modellen

Socialdemokraterna säljer ut den svenska modellen till förmån för snabba politiska poäng, skriver Tomas Tobé (M).

Annons

Det är dags att punktera myten om socialdemokratin som värnare av den svenska arbetsmarknadsmodellen. Det visar inte minst deras agerande med anledning av den så kallade Lavalutredningen.

Utredningen handlar i korthet om hur vår svenska arbetsmarknadsmodell kan behållas, samtidigt som vi är en del av den öppna europeiska arbetsmarknaden.

Det står klart att EU stödjer fackliga rättigheter men att Sverige måste tydliggöra vilka löner och krav som ska gälla för utländska arbetstagare. Utredningen ger förslag på hur detta kan genomföras, och regeringens nästa steg är att lyssna på synpunkterna från fack, arbetsgivare och andra instanser. Dessa synpunkter ska lämnas in senast i dag, 18 mars.

Utstationeringsdirektivet förhandlades fram i mitten av 90-talet.

Sedan dess har EU växt och många av de nya medlemsländerna har en helt annan modell än Sverige för hur löner och villkor avgörs.

Att de nya länderna skulle tillmötesgå den svenska modellen är inte särskilt troligt utan resultatet skulle skilja sig kraftigt från Socialdemokraternas önskemål.

När Socialdemokraterna nu vill riva upp utstationeringsdirektivet så spelar de rysk roulett med den svenska modellen. Det är allvarligt och inger knappast förtroende.

Sahlins brist på utrikespolitisk erfarenhet lyser igenom när hon ställer våghalsiga krav på omförhandlingar av direktivet, och det kan noteras att till och med Vänsterpartiet delar regeringens ståndpunkt om att det vore oansvarigt att omförhandla direktivet.

Social dumping får aldrig accepteras. För framtidens jobb är det också viktigt att främja rörligheten i Europa.

Vi Moderater menar att en fungerande europeisk arbetsmarknad kan kombineras med den svenska modellen. Men Socialdemokraterna säljer ut den svenska modellen till förmån för snabba politiska poäng.

riksdagsledamot i arbetsmarknadsutskottet

och EU-nämnden (M)

Mer läsning

Annons