Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utförsäkrade höjer rösten i påskuppropet

Nu är det nog - utförsäkringarna måste stoppas. Med de orden vill Birgitta Ågren och flera andra få till en förändring i sjukförsäkringsreformen under påskuppropet på annandagen.

Birgitta Ågren i Gävle var bara 27 år när hon tvingades sluta arbetet som undersköterska. Orsaken var ett diskbråck i ryggen. Sedan dess har hon inte kunnat arbeta och det är nu 20 år sedan. I juni 2010 blev hon utförsäkrad och förlorade därmed sin sjukersättning.

- Hade jag inte haft min pappa eller kyrkan så hade jag bott på gatan i dag. De har varit guld värda, säger Birgitta Ågren.

För att visa sitt missnöje över de hårda sjukförsäkringsreglerna tänker hon tillsammans med många andra delta i påskuppropet på Stortorget i Gävle på annandag påsk.

- Jag tror att det här kan vara starten på någonting stort, säger hon.

Påskuppropet, som är partipolitiskt och religöst obundet, kommer att hållas på omkring 50 orter i hela Sverige. I Gävle kommer ett flertal personer att tala om utförsäkringens konsekvenser, bland annat Birgitta Ågren själv, biskopen Ragnar Persenius och Gävleläkaren Hector Lerner.

- Det är hög tid att läkarekåren reagerar och uttalar sig, säger Hector Lerner.

Dagligen möter han patienter som är drabbade av de nya åtstramade reglerna och som läkare känner han sig uppgiven över att läkarintygen ofta blir ifrågasatta.

- Det spelar ingen roll hur mycket underlag försäkringskassan får. Man utgår från att folk inte vill arbeta, säger Hector Lerner.

Den som blivit utförsäkrad kan få ett aktivitetsstöd från försäkringskassan om de är anmälda till Arbetsförmedlingen. Det är i sin tur a-kassan som beslutar hur hög den dagpenningen ska vara. Till a-kassehandläggare Tord Wallén ringer dagligen utförsäkrade personer som inte vet vad de ska ta sig till.

- Det är väldigt förstörda människor och flera orkar inte längre. Många av dem har en mycket låg ersättning eller är helt utan, säger Tord Wallén.

Genom att lyfta frågan om utförsäkringen under påskuppropet hoppas han att allt fler ska se till människan och de enskilda behoven och inte bara till reglerna.

- Alla känner vi någon som är drabbad, det är tid att reagera och agera.