Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utförsäljning av medborgarnas gemensamma egendom!

Det är snart val men partierna väljer själva ensidigt vilka frågor de vill informera medborgarna om. Det är därför angeläget att vi medborgare kräver dem på förtydligande i de frågor vi anser viktiga.

Annons

En av dessa mycket viktiga frågor är utförsäljningen och privatiseringen av välskötta, vinstgivande statliga företag till bl a utländska intressen.

Utgångspunkt för en regering måste alltid vara att den för en politik som gagnar det egna landet och dess medborgare. Såväl kortsiktigt som långsiktigt. Med andra ord bl a värnar om de värden som tillförts samhället genom beskattning av medborgarna.

I Sverige har Alliansen under den senaste mandatperioden sålt Vin och Sprit till franska intressen. Apoteken likaså till utländska ägare, men även Svensk bilprovning kommer att ha sådana ägare till viss del.

Samtliga företag har genererat stora vinster till staten (svensk bilprovning i mindre omfattning).(Jo socialdemokraterna har även privatiserat, varför jag även förväntar mig svar från dem).

Jag kan förstå om man säljer ut konkursfärdiga företag till utländska intressen i förhoppningen att man kan rädda jobben.

Jag kan däremot inte förstå och begripa hur man kan sälja ut några av Sveriges mest välskötta och mest vinstgivande företag till utländska ägarintressen och samtidigt påstå att man värnar svenska folkets intressen. I bästa fall kommer företagen att bli kvar i Sverige men kan lika väl flyttas till det land varifrån den utländske köparen kommer. Men även om de blir kvar i Sverige så går vinsterna till utlandet. Sannolikheten är då stor att de vinstmedel som inte hamnar i de utländska aktieägarnas fickor inte investeras i Sverige utan på annat håll i världen. Detta kan ur nationalekonomisk synpunkt knappast gagna det egna landet.

För mig som tycker mig väl insatt i ekonomisk teori är det omöjligt att förstå hur dessa utförsäljningar och eventuellt kommande sådana kan vara ansvarsfull politik men inte heller kan vara värnande om medborgarnas gemensamt skapade

kapital. Det kan inte heller innebära en stabilisering av landets ekonomi trots de försäljningspris som nämnts.

Jag är med denna artikel inte ute för att föra en billig polemik utan att som medborgare få besked om landet och medborgarna har något att vinna på denna utförsäljning. Men också om andra statliga företag kan komma att säljas.

Än en gång. Eftersom en av mina starkaste sidor är att genomskåda falska argument och politkernas ofta förekommande manipulation av sanningen, kräver jag sanningsenliga och klara redovisningar från respektive parti om vad medborgarna har att vinna på utförsäljningar av det slag jag redovisat.

Olle Ljungbeck,  Gävle

Mer läsning

Annons