Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utpekade ”hästtjuvar” var experter från Sandvik

Bilden på de fyra italienarna som pekades ut som hästtjuvar spreds med en enorm hastighet via Facebook.

Men i själva verket är männen experter som anlitats av Sandvik och som på fritiden åker runt och tittar på vackra gårdar.

– En påminnelse om att man måste tänka igenom vad man sprider ut på sociala medier, säger Marie Hansson på Kybacka gård.

Sent på tisdagseftermiddagen hade statusuppdateringen med varningen för ligan som stjäl hästar delats mer än 20 000 gånger på Facebook och fått en extrem spridning.

På den utlagda bilden, tagen rätt över en hästhagen, ses fyra män vid en mörk bil.

”Håll uppsikt över era hästar för det är en liga ute och stjäl dem”, varnade kvinnan som lade ut bilden och tipsade om registreringsnumret på hyrbilen.

Marie Hansson på Kybacka gård i Valbo hajade till när hon fick se bilden.

– Jag kände igen dem direkt. Vi hade besök av de här italienarna i helgen. De var här på uppdrag av Sandvik och hade lite tråkigt på sin fritid. Eftersom två av dem var väldigt intresserade av djur åkte de runt och tittade på gårdar.

Marie Hansson och hennes make Reine fick en trevlig pratstund med männen, som uppskattade den svenska naturen och gästfriheten.

– Jag blev chockad när jag sedan fick se bilden på Facebook. Det här är ytterligare en påminnelse om att det verkligen gäller att tänka sig för vad man sprider ut. På sociala medier går allting så enormt fort på gott och ont. Nu blir det dementerat här i Gästrikland. Men i andra delar av Sverige och världen är det som skrivits fortfarande en sanning.

Polisen avfärdade snabbt misstankarna efter att ha kontrollerat vad de italienska männen har för sig i Sverige.

De fyra är anlitade som experter av ett företag som utför uppdrag åt Sandvik.

Pär Altan, chef för Sandviks externa kommunikation, konstaterar:

– Sverige är fantastiskt och det är fint att vi kan visa upp det bästa av vår natur för utländska besökare. Samtidigt är det betänkligt att ett rykte kan få sådan spridning via sociala medier.