Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utredning om mutbrott inledd mot Blank

Åklagarmyndighetens riksenhet mot korruption ska utreda kommuntopparna Carina Blank och Helén Åleskog för mutbrott. Ärendet rör studieresorna med Furuviksparken till USA 2009 och 2010.

Beslutet om att inleda en förundersökning mot kommunalrådet och kommunledningskontorets chef har fattats i dagarna av kammaråklagare Thomas Forsberg efter att han tagit del av uppgifterna i de polisanmälningar som har lämnats in.

– Det finns anledning att anta att brott som faller under allmänt åtal föreligger. Vi inleder alltid förundersökning när det finns frågor vi behöver ställa. Vad det här leder till i slutändan vet jag inte, säger han och är i övrigt förtegen om utredningen.

Arbetarbladet har i flera artiklar berättat om Carina Blanks och Helén Åleskogs två studieresor till nöjesparker och mässor för evenemangsbranschen 2009 och 2010.

I efterhand har det visat sig att resorna betalades av privatägda Furuviksparken och inte, vilket Blank och Åleskog hävdat att de trodde, av det då halvkommunala bolaget Furuvik Fastigheter AB. Felet rättades till först i december 2011, efter kritik från kommunrevisorerna.

Kommunalråd Carina Blank (S) har inga synpunkter på att en förundersökning nu inleds.

– Det är deras jobb. Jag utgår ifrån att de undersöker det på ett bra sätt, säger hon.

När Blank och Åleskog har gett sina versioner av det inträffade har det framstått som en bokföringsmiss, men de planerar inte att på eget initiativ ta kontakt med åklagaren och berätta.

– Jag utgår från att de vänder sig till oss och frågar i så fall. Vi har gjort det vi behöver göra, säger Carina Blank.