Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utredningen av Lättingshärvan är färdig – verksamhetschefen åtalas

Förundersökningen kring miljonförskingringen vid Lättings är klar. Åklagaren har bestämt sig för att väcka åtal gentemot verksamhetschefen Susanne Rutström.

För två år sedan avslöjade Arbetarbladet att Lättings verksamhetschef Susanne Rutström tömt kulturföreningens konto på en miljon kronor.

Den tidskrävande utredningen är nu klar och Christer Hovstadius, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten, tänker väcka åtal gentemot Susanne Rutström gällande trolöshet mot huvudman.

– Jag kommer att väcka åtal inom kort, det kommer jag att göra. Åtalsbeslutet är inte formulerat skriftligen ännu men det ska göras inom de närmaste veckorna, säger Christer Hovstadius.

Susanne Rutström har erkänt att hon under perioden februari 2014 fram till slutet av oktober samma år, strax innan Lättings ekonomiska kris blev känd, förde över pengar från föreningens konto till sitt eget. Hon berättade för Arbetarbladet om sitt spelmissbruk och att hon tänkte att vinsterna skulle rädda Kulturhus Lätting – som sedermera gick i konkurs.

– Jag har under året tagit en miljon kronor och betalat tillbaka 400 000 med hjälp av vinster och lån. I min hjärna har jag gjort det här för att rädda Lättings, sade Susanne Rutström då.

Härvan som orsakade konkursen utreddes först av åklagarkammaren i Gävle, där det länge blev liggande utan åtgärd, för att sedan flyttas över till Ekobrottsmyndigheten.

Gustaf Andersson, Susanne Rutströms advokat, anser att det är beklagligt att utredningen har dragit ut på tiden. Han vill invänta det formella åtalet innan han uttalar sig vidare.

– Att det har dragit ut på tiden beror absolut inte på Susanne, hon har samarbetat fullt ut. Hon har gjort vissa medgivanden, men exakt vad hon kommer att erkänna eller bestrida ansvar för vet jag inte förrän jag ser åtalet.

– Hennes avsikt har hela tiden varit att reda upp en situation där ekonomin under en längre tid hade varit dålig i föreningen. Avsikten var inte att det skulle sluta som det slutade, säger Gustaf Andersson.

LÄS MER: "Polisens resurser räcker inte"

I Lättingsförskingringen har utöver Susanne Rutström även en annan person i verksamheten varit misstänkt för brott. Denne man fick i slutet av september strafföreläggande på totalt 5 100 kronor i böter för bokföringsbrott.

Arbetarbladet har sökt Susanne Rutström för en kommentar men utan lycka.

LÄS MER: Lättings styrelse blev lurad