Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nio döda i masskjutning i München

Nio personer sköts ihjäl i ett köpcentrum i tyska München på fredagskvällen. Efter skottväxling med polis tog den 18-årige misstänkte gärningsmannen sitt eget liv. Motivet till dådet är fortfarande höljt i dunkel.

Annons

Första larmet om skottlossning i München kom klockan 17.52, rapporterar Süddeutsche Zeitung (SZ).Skjutningen började inne på en snabbmatsrestaurang och fortsatte därefter inne i köpcentrumet Olympia i de nordvästra delarna av den sydtyska storstaden. Den misstänkte gärningsmannen sprang genom gallerian och öppnade eld mot flera personer innan han rörde sig mot en tunnelbanestation i närheten, enligt vittnesuppgifter.

Sköt sig självNio människor dödades i dådet, enligt polisen. Bland de skadade finns barn, och bland dödsoffren finns ungdomar. Den misstänkte gärningsmannen, en pistolbeväpnad 18-åring bosatt i München, sköt sig själv i närheten av köpcentrumet efter att ha konfronterats av en civil polispatrull, enligt SZ. 18-åringen är tysk medborgare och har iransk bakgrund. Han är inte känd av polisen sedan tidigare.

Till en början kom rapporter om flera gärningsmän, vilket föranledde ett massivt polispådrag. Även den federala tyska polisens specialkommando GSG 9, mest känt från en fritagningsoperation i samband med ett gisslandrama på Mogadishus flygplats 1977, deltog i insatsen. Polisen arbetar nu utifrån hypotesen att mannen agerade ensam.

Svår kvällPå en pressträff under natten sade polisen att det har varit en svår kväll. Under insatsen stängdes tunnelbanan i München av. Även stadens centralstation, en av de största i Europa, evakuerades och flera motorvägar omkring München stängdes, medan boende uppmanades att hålla sig inomhus.

All tillgänglig vårdpersonal på sjukhuset Schwabing kallades in och flera andra sjukhus gjorde sig beredda på att ta emot skadade. Säkerhetsnivån i München höjdes och Tjeckien och Österrike förstärkte polisbevakningen vid gränsen mot Tyskland.

Förbundskansler Angela Merkel har kallat regeringens säkerhetsråd till ett möte under lördagen. Tyska inrikesdepartementet meddelar att det flaggas på halvstång runt om i landet.

Okänt motivMotivet till dådet är ännu oklart.– Utredningsarbetet pågår och motivet undersöks nu av kollegor, säger Markus Ellmeier, Münchenpolisens presstalesperson.

TT: Hur arbetar ni vidare med utredningen i dag?

– Första steget är att identifiera de döda. Vi ska också undersöka brottsplatsen noggrannare, vittnesuppgifter ska tas upp, sedan fortsätter vi med vanligt utredningsarbete."Otäckt"Svensken Nico Seike, 19 år, var tillsammans med sin flickvän på väg hem i bilen från ett annat köpcentrum i München när skottlossningen inträffade.

– Sedan kom det massor av polisbilar, brandbilar och ambulanser, säger han.Väl hemma hos sin pappa och dennes familj, som han hälsar på, började han ringa runt.

– Det var otäckt, speciellt som bara jag och min flickvän var hemma. Jag fick ringa och höra var de andra var. Men de var på väg hem.

UD: Inga drabbade svenskarSemesterlediga Europaparlamentarikern Jakop Dalunde (MP) satt på ett regionaltåg i München när han via Twitter fick kännedom om dödsskjutningarna.

– Jag känner en stark oro för att händelser som denna inträffar allt oftare, och jag känner oro för de drabbade och deras anhöriga. Man kan fråga sig hur mycket skräck ett samhälle tål, säger han till TT.

Svenska utrikesdepartementet följer utvecklingen från ambassaden i Berlin. Hittills finns inga uppgifter om drabbade svenskar, enligt UD:s presstjänst. UD uppmanar svenskar i München att kontakta sina anhöriga samt att följa lokala myndigheters råd.

Sebastian Widmann/AP/TT

Mer läsning

Annons