Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utrota fimpsnusket i Gävle!

Om kommunen tar bort (eller inte placerar ut) askkoppar i det offentliga rummet, så uppmanar man inte till rökning vid busshållplatser, vid utställda parkbänkar, på gator och torg. Därmed minskar rökandet. Det är en vacker tanke – men totalt blåögd. Om den stämde, skulle vi nu ha en betydligt fräschare stadsmiljö.

Och om alla ickerökare dagligen plockar upp tre fimpar var, så minskar naturligtvis skräpmängden. Men varför ska ickerökarna (och förstås de skötsamma rökarna) städa bort fimp- och skräpkastarnas lämningar? Är det inte rimligare att ställa krav på rökarna att sluta med sitt snuskiga beteende? 

Ju mer fimpar och snusdosor och plast och hopknycklade ölburkar som kan ses på gator och trottoarer, i buskar och planteringar och gräsmattor och tömda fontäner, desto mer drar de till sig ytterligare skräp. Det är precis som med klotter. En nerkluddad yta leder till mer kludd. Här kan man klottra! Här är det OK att kasta fimpar! 

Jag upphör inte att förvånas över vissa näringsidkares tillåtande attityd, vad gäller nedsmutsningen utanför det egna etablissemanget. På andra håll, inte minst där man är angelägen om turism, söker man bland annat attrahera genom att ha en inbjudande entré. I Gävle ser vi anställda stå rökande utanför dörren till den egna butiken eller restaurangen – och slänga ifrån sig fimpen just där, när rökpausen är slut.

På Söder, där jag rör mig dagligen, ackumuleras fimpar och annan orenlighet i häcken utanför Söderhielmska gården. Jag har inte sett en ansats till städning där på flera år.

Utanför Slick City vid Gavleåns norra strand hålls trottoaren numera ren, varför rökande gäster går över gatan och slänger fimparna i sluttningen mot Gavleån. Det här kan bli en lång lista… 

Hallå, kommunpolitiker! Är ni så vana vid orenligheten att ni inte ser den?

Barbro Sollbe

LÄS fler insändare här:

Inför skoluniform!

Tystnad är ett dödligt vapen – vi måste uppmärksamma psykisk ohälsa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare