Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utsvultna rådjur får hjälp av jaktlag

Det är inte bara människor som lider av den stränga vintern. Det tjocka snötäcket ställer till stora problem för rådjuren. Många svälter ihjäl.

Då rycker Bengt-Olov Hedlund och hans jaktlag ut till räddning och bjuder på godsaker i skogen.

– Som jägare är det självklart att bry sig om djuren, säger han.

Annons

Klövspår i snön leder fram till foderplatsen en bit in i skogen utanför Barkhyttan. På marken ligger en hel del pellets utspridda. Hit kommer varje dag flera rådjur för att äta.

Markägaren Pelle Pettersson ingår i jaktlaget som Bengt-Olov Hedlund är jaktledare för. Jaktlaget har gemensamt köpt in foder och sett ut åtta strategiska platser i viltvårdsområdet där jägarna sedan förser rådjur med mat så länge vintern håller i sig.

Far väldigt illa

– Rådjuren är den djurart som far allra värst när det är så här mycket snö. De behöver mycket hjälp en sådan här vinter, säger Bengt-Olov Hedlund.

Normalt äter rådjuret bärris, ljung, granris och lövkvistar. Men när snön ligger djup så kommer rådjuren inte åt den föda som finns i marknivå.

– Hittills har de klarat sig okej för att de varit så pass lätt snö, men nu när den börjar packas ihop, blir det riktigt tufft för dem, säger Bengt-Olov Hedlund.

Med sina smala och korta ben har rådjuren svårt att sparka undan snön när den har packats för hårt.

Pellets och havrekross

Hos Pelle Pettersson serveras rådjuren både pellets och havrekross. Potatis, frukt och grönsaker är också uppskattat, men då är det viktigt att skära sönder dessa i mindre bitar Det mesta går faktiskt bra, bara inte kraftfoder – det klarar inte djurens magar under vintern.

En god regel att de som vill mata rådjuren sprider ut matställena. Det gör att även de svaga har en chans att få i sig maten.

– Man ska även tänka på att inte lägga ut mat till rådjur nära trafikerade bilvägar eller bebyggelse. Att lägga ut mat i den egna villaträdgården är ingen bra idé. Det kan skapa trafikfaror, säger Bengt-Olov Hedlund.