Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uttagsautomat på krogen ingen bra affär

Annons

Att man inte kan betala sitt inträde med bankkort på flera krogar i Gävle och Sandviken må fylla sitt syfte, besökarna kommer in snabbare och köerna blir kortare.

Att göra som en nattklubb i Gävle nu har gjort och ta bort möjligheterna att betala med kort i barerna, fyller däremot inte sitt uttalade syfte. Som förklaring har man angett att man därigenom kommer att kunna ge kunderna snabbare service i barerna, vilket nog de flesta inser egentligen är ett svepskäl för de faktiska orsakerna till att man vill ha bort kortbetalningen från barerna.

Först och främst, med en modern kortterminal och en snabb internetförbindelse tar ett kortköp med PIN-kod endast några sekunder och klaras enkelt av medan din bartender blandar din drink eller slår upp din öl. Du ser på terminalens display vad köpet kostar och det är ingen risk för missförstånd när gäller priset eller att du får felaktig växel tillbaka.
Jämfört med tidigare när det fanns ett flertal bardiskar med ett antal kortterminaler i varje disk, finns det nu en uttagsautomat som alla gäster måste köa till för att ta ut kontanter.

Om snabbare service för kunderna är målet, varför inte anställa fler bartendrar istället?
Vad kan det då finnas för orsaker till att man väljer att förhindra gästerna att betala med kort? Självklart är dessa ekonomiska. Kundernas dricks till barerna ökar markant. Produkterna är ofta prissatta så att kunderna väljer att avrunda uppåt, dels för att man inte vill verka snål och dels för att det ofta tar tid innan man får tillbaka växeln.

En annan orsak är att krogen slipper bankens avgift som tillkommer för varje kortköp, men behöver inte sänka priset på produkterna. Med tanke på det mycket stora antalet köp som görs under varje kväll så är det inte svårt att inse att denna försämring av servicen innebär ett ganska ansenligt tillskott till krogens kassa. Detta i sig är egentligen inget fel, anmärkningsvärt är dock att krogen inte vill vara mer ärlig med orsakerna till ”kortförbudet” i barerna.

Något som kanske inte är lika tydligt är den försämrade arbetssituationen för de som arbetar i bardiskarna. Den redan stressiga miljön med högljudd musik samt det höga tempot med berusade och ivriga kunder, blir än mer pressande när man som bartender även måste hantera och räkna kontanter vid varje köp. Dessutom ökar rånrisken, både för personal och för gäster när stora mängder kontanter är i omlopp inne på krogarna. Ökad dricks håller nere de fasta lönerna enligt Restaurangvärldens undersökning, som även visar att endast 2 procent av de anställda tar upp dricksen i sin deklaration, vilket gör att nästan all dricks är svarta pengar som varken blir pensions- eller sjukförsäkringsgrundande.

Krog- och restaurangbranschen är redan en av de branscher som idag omsätter mest svarta pengar som uppskattningsvis kostar samhället tvåsiffriga miljardbelopp. Självfallet ökar möjligheterna för mindre nogräknade krogar att inte redovisa all försäljning om möjligheterna att betala med kort försvinner helt.

Därför blir min uppmaning att hur du än betalar på krogen och vad du än betalar för, oavsett om det är inträde, garderob eller en drink i baren, våga be om ett kvitto! En krogbransch där alla konkurrerar på lika villkor och där så lite svarta pengar som möjligt är i omsättning gagnar i slutändan dig som krogbesökare mest.


Daniel Persson

Mer läsning

Annons