Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Utvärdera och se över LBP"

Lagom till förhandlingarna om hur den svenska medfinansieringen av landsbygdsprogrammet (LBP) ska se ut, presenterades en rapport från ESO skriven av Ewa Rabinowicz.

Rapporten ifrågasätter nyttan med LBP. I rapporten och i den mediala rapporteringen som följde presenteras en bild av ett, för skattebetalarna, väldigt kostsamt transfereringssystem som skulle vara en guldgruva för bönderna. Pengarna verkar hamna i böndernas fickor utan att de behöver göra någonting.

Tyvärr har en bild av lantbruket som en bidragsfinansierad och tärande sektor etablerat sig hos storstadsmedierna, vissa politiker och hos en del av allmänheten. Det är en felaktig bild som självklart inte delas av lantbrukarkåren. Ingen känner igen sig i beskrivningen av LBP som en guldgruva där stora rikedomar finns i överflöd. Rapporteringen har, med rätta, upprört många lantbrukare i Gävleborg.

LBP finansierar sådant som allmänheten, via våra politiker, har bestämt att man vill ha. Det är sådant som det är svårt eller omöjligt att ta ut kostnaderna för på marknaden. Det kan handla om allt från artrika betesmarker till att över huvudtaget ha ett levande landskap utanför de bördigaste slätterna i södra Sverige. Den största delen av de ersättningar som betalas ut via LBP motsvaras av merkostnader för lantbrukarna. Det är alltså en ersättning för nedlagt arbete och ökade kostnader. Jag och de flesta bönder är i princip mot alla typer av bidragssystem och politisk styrning av företagande. Men jag kan inte komma på något annat sätt att ta betalt för de tjänster och åtgärder som utförs med ersättning inom LBP. Vad är utsikten över åkrar och hagar i älvdalarna och annan öppen mark värd för den enskilde och för samhällena i Gävleborg? Finns det något annat sätt för lantbrukaren att få ersättning för den samhällsnytta och miljönytta som skapas? Hur behåller vi arbetstillfällena på landsbygden?

LBP behöver utvärderas och ses över. Vi inom LRF delar slutsatsen att dagens LBP inte lyckats vända utvecklingen på landsbygden. Vi vill se en genomtänkt, långsiktig politik för landsbygden. Då är inte frågan OM vi ska ha ett landsbygdsprogram eller inte, utan hur vi ska utforma det på det bästa och mest effektiva sättet.

Jan Thorén
Ordförande LRF Gävleborg