Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V borde ta tillvara på den här möjligheten

Annons

Vänsterpartiet uttrycker sin oro över att Miljöpartiet skulle ha ändrat inställning till euron. Vänsterpartiet behöver inte vara oroliga, Miljöpartiet har precis samma kritik mot euron och mot EU som tidigare. Däremot vill vi påverka politiken i praktiken, det kan man bland annat göra genom att ställa krav. Miljöpartiets krav på ett permanent undantag från euron är en självklarhet och ett politiskt krav som borde ställas oavsett europakter eller inte. Det är beklagligt att Vänsterpartiet inte vill vara med och driva kravet på permanent undantag nu när möjligheten att i realiteten fullfölja resultatet av folkomröstningen från 2003 finns.

Det befintliga förslaget på Europakt har sina brister, men istället för att vifta med plakat vill Miljöpartiet påverka på riktigt. Vi, precis som Vänsterpartiet, anser att det måste till ytterligare förändringar för att lösa krisen. Högre krav på bankerna är en viktig del i möjligheten att lösa den kris som många av de europeiska länderna befinner sig i. Den svenska ekonomin kommer att påverkas av övriga Europas kris. Hur kritiska vi än är till EU och Euron går detta inte att komma ifrån. Att då helt stänga dörren för möjligheten att bidra till en del av lösningen ser vi inte som konstruktivt.

Kritiken mot EU och mot eurosamarbetet är något som förenar Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Just därför är det beklagligt att Vänsterpartiet inte vill ta möjligheten i akt och förenar sig med oss i kravet på ett permanent undantag från euron.

Det finns ingen otydlighet i Miljöpartiets krav, vi kommer inte att medverka till att Sverige går med i den föreslagna Europakten utan en garanti för ett genomförande av ett permanent undantag från euron. En sådan garanti är det enda hållbara sättet att säkerställa att Sverige hålls utanför eurosamarbetet i framtiden.

Per Bolund
finanspolitisk talesperson (MP)

Bodil Ceballos
riksdagsledamot Gävleborg (MP)

Mer läsning

Annons