Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

V: Därför röstade vi på vårt eget förslag till budget – ensamma om avgiftsfri kollektivtrafik

I kommunfullmäktige i måndags röstade den vänsterpartistiska gruppen på sitt eget förslag till budget. Vi tycker att det är självklart att göra på det viset, särskilt när vi har satsningar och förändringar som vi vill göra i Gävle kommun medan andra partier gör andra prioriteringar. Vi tycker att politik handlar om mod och vår budget är modig och progressiv. Vi tycker att det är dags att Gävle kommun kliver in i den framtida arbetsmarknaden, där människor inte slits ut i förtid och där välfärden räcker till alla i samhället. Dessutom har väljare och medborgare rätt att veta att det samhälle Vänsterpartiet vill skapa och leva i är möjligt, det handlar om prioriteringar och fördelning av resurser.

Alla val är viktiga men årets val är ett val som kommer att avgöra en hel del förändringar i samhället. Vi vill se ett samhälle som bygger på solidaritet och omtanke, ett samhälle där vi alla är jämlika och ett samhälle där klimatet är en central fråga. Det kommer att kräva socialistiska, feministiska, ekologiska och antirasistiska inslag och den här budgeten var för oss ett sätt att lägga grunden för ett sådant Gävle. Ansvaret för vilken budget som ska vinna ligger hos alla partier i kommunfullmäktige. Vänsterpartiet vill alltid ta ansvar och när valresultatet är färdigt så kommer förhandlingar att inledas mellan partierna och de partier som är redo att möta oss och tillsammans med oss driva våra frågor bildar vi majoritet med. Vi anser att Vänsterpartiet Gävle har en skyldighet mot väljarna att vara tydliga i sin politik och det är precis vad vi har gjort genom att rösta på vårt eget förslag till budget.

 Vi vill se ett samhälle som bygger på solidaritet och omtanke, ett samhälle där vi alla är jämlika och ett samhälle där klimatet är en central fråga.

Frågor där Vänsterpartiet stod ensamma var bland annat arbetstidsförkortning, sänkning av politikerarvoden, avgiftsfri kollektivtrafik för ungdomar och fler anställda i omvårdnad. Till sist motsätter vi oss inrättandet av ett så kallat Paragraf 3 område. Vi anser inte att kommunala skattebetalarna ska bekosta trygghetsåtgärder som staten egentligen ska stå för. För oss är det en rättvisefråga. Det ska inte spela någon roll var i Sverige du bor, trygghet skapas genom en kombination av satsningar på förebyggande åtgärder och rätten till att ha en väl fungerande polis i sin närhet.

 

Tord Fredriksen

ordförande Vänsterpartiet Gävle

 

Gin Akgul Hajo

kommunalråd Vänsterpartiet Gävle

LÄS fler debattartiklar här:

M: När ska nuvarande regering och Vänsterpartiet förstå hur arbetsmarknaden fungerar i Sverige?

ILT Inläsningstjänst: Förskolebarnen i Gävleborg har rätt till modersmål

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel