Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V har beslutat sig för att växa upp

/
  • Budgetpresentation. På torsdagen var det dags för Vänsterpartiet att presentera sin budgetmotion. Det här året lägger partiet en budget som är fyra miljarder snålare än regeringens. Det är tydligt att Vänsterpartiet vill ändra bilden av sig som ett oansvarigt ekonomiskt alternativ.

När Vänsterpartiets ekonomisk-politiske talesperson Ulla Andersson på torsdagsförmiddagen står framför pressen i riksdagshuset för att presentera Vänsterpartiets budgetmotion använder hon Gävleborg som ett talande exempel:

Annons

"Jag kommer från Gävleborg, det är ett himla bra län att leva och växa upp i, men det finns ett stort problem. Hemma hos mig går det 22 arbetssökande på varje ledigt jobb".

För det är just jobben som är Vänsterpartiets tema för årets skuggbudget. Precis som alla andra partiers tema detta år. "Jobbskapande" är ledordet denna höst. Och det är inte så konstigt. Sverige har fastnat i en massarbetslöshet som inte den sittande regeringen mäktar med att ta oss ur.

Vänsterpartiets recept på den rådande massarbetslösheten är investeringar i gröna jobb, fler händer och fötter i offentlig sektor, bostadsbyggande och satsning på infrastruktur. Dessutom vill de höja a-kassan och göra sjukförsäkringen mänskligare. För att finansiera detta vill partiet höja skatterna. Totalt med 54 miljarder kronor. Det handlar bland annat om att alla med en inkomst över 30 000 kronor i månaden får höjd skatt (samtidigt som sjuka och arbetslösa och pensionärer får lägre skatt). Rutavdrag och rotavdrag avskaffas, restaurangmomsen återställs liksom den halverade arbetsgivaravgiften för unga, dessutom vill Vänsterpartiet införa en engångsskatt på 5 procent för de fyra storbankerna. Det är i stort sett bra förslag. Men det är förslag som med största sannolikhet aldrig kommer att bli verklighet. I alla fall inte i Vänsterpartiets namn.

Vänsterpartiet har en stämpel av att vara icke trovärdigt när det gäller den ekonomiska politiken. Det här året är det tydligt att partiet vill ändra på det. De lägger nämligen en budget som är fyra miljarder kronor snålare än regeringens alternativ. "För oss är det viktigt att visa att vi tar ansvar för skattebetalarnas pengar", förklarar Ulla Andersson för TT. Vänsterpartiet har tydligen beslutat sig för att växa upp, kamma sig och skaffa sig ett jobb. Om det kommer att hjälpa partiet att locka väljare är dock osäkert. För först måste bilden av partiet som oansvarigt, naivt och något som ser konspirationer i varje buske förändras. Det kan ta sin tid.

Men trots att Vänsterpartiet pendlar kring fem procent ger partiet avtryck i svensk politik. Vi skulle aldrig ha fått en diskussion om vinster i välfärden, räntesnurror eller vapenexport om inte Vänsterpartiet fanns representerade i Sveriges riksdag. Det är värdefullt att regeringen ideligen får en vänsterarmbåge i sidan.

För som Ulla Andersson säger där framför de samlade journalisterna i riksdagen: "Anders Borg menar att det är de arbetslösas fel att de inte får något jobb, men om det för varje jobb finns 22 arbetssökanden så är det något som är grundläggande fel. Och det är inte de arbetslösa det är fel på, det är politiken."

Annons