Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

V och M attackerade S

Den S-ledda kommunledningen i Sandvikens anklagades från både höger och vänster för ekonomisk ansvarslöshet när fullmäktige justerade 2012 års investeringsbudget på totalt 175 miljoner kronor.

– Precisera då vad ni vill avstå ifrån. Nej, då blir det jobbigt, va? svarade kommunalrådet Peter Kärnström (S).

Annons

Tonläget var ovanligt högt uppskruvat i debatten om investeringarna på 175 miljoner kronor varav 38 miljoner är sådant som inte blev gjort under förra året.

Moderaterna och Vänstern var för en gångs skull överens i en fråga som handlar om den ekonomiska politiken. Båda ansåg att Sandvikens kommun år efter år ligger på en alldeles för hög investeringsnivå.

– Vi skulle behöva ha en god ekonomisk hushållning för att kunna frigöra mer resurser till välfärden och för att kunna skapa en buffert, sade Riitta-Liisa Björk (M).

– Investeringarna tenderar att bli ofantligt dyra. Det är farligt även om man har stora tillgångar. Sälja ut kommunal infrastruktur kan man bara göra en gång. Men investera är kul. Det är ett sätt att visa på politisk handlingskraft, raljerade Mikael Rosén (V).

Hans förslag: Fastställ ett utgiftstak och låt inte investeringarna bli större än de årliga avskrivningarna.

Peter Kärnström uppfattade kritiken som en beskrivning av en kommun på ruinens brant. Han påpekade indignerat att Sandviken redovisat överskott i sina bokslut under de senaste tio åren.

Med höjd röstvolym avkrävde Kärnström också besked av Mikael Rosén om vad han var beredd att avstå ifrån.

– Nej, då blir det jobbigt, va? svarade han själv.

Investeringar som fullmäktige plussade på med i går var exempelvis ombyggnad av Jernvallsskolan för 2 miljoner kronor, upprustning av kontorshuset på Hamngatan, 2 miljoner, samt åtgärder i bingolokalen på Köpmangatan, 1 miljon.

Nya kulturskolan, 42,5 miljoner, och ombyggnaden av östra infarten, 43 miljoner, är satsningar som det beslutats om tidigare.