Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

V: Vi har en plan för ett fossilfritt Sverige till 2040

Vi är många i Gävleborg som tar klimatförändringarna på allvar och vill ställa om mot ett långsiktigt hållbart samhälle. Personliga insatser som att se över matvanor, resande och konsumtion är viktiga men kommer inte att räcka, skriver Ulla Andersson, Jonna Böresson Källström och Fredrik Åberg - Jönsson.

Annons

Klimatproblemet måste lösas tillsammans med frågor om rättvisa och jämlikhet. Som det är idag så står de rikaste 10 procenten i världen för nästan hälften av koldioxidutsläppen. Dom kommer inte ge upp sin överkonsumtion utan vidare. Därför fordras en stark utjämningspolitik som går hand i hand med en stark klimatpolitik. Det kan inte marknadskrafterna ordna.

 

Omställningen kräver politisk styrning som är demokratiskt förankrad och hämtar kraft från enskilda människors vilja att bidra till omställningen.

FN ropar nu på en radikal omställning och nästan alla länder har skrivit på Parisavtalet om klimatet och utlovat snabba insatser som är nödvändiga för civilisationens framtid. Vänsterpartiet står helt bakom den utlovade omställningen.

 

Vi tror också att den går att genomföra och att det är vägen till en hoppfull framtid för kommande generationer. Vi har en plan för ett fossilfritt Sverige till 2040. Vi vill se satsningar på förnybar energi, energisnåla bostäder, kollektivtrafik. Ingenting av detta är omöjligt, vi lever i en tid där resurserna finns men är ojämnt fördelade.

 

Vänsterpartiet vill införa en miljonärsskatt som drar in pengar från privat konsumtionsutrymme. Då kan mer gå till gemensamma investeringar och välfärd istället för till ökad privat konsumtion för de som redan har mest. Då blir det också enklare att minska klimatutsläppen.

 

Jord- och skogsbruk är viktiga näringar och viktiga i klimatomställningen. Den här sommarens torka och skogsbränder visar hur sårbara vi är. Vänsterpartiet vill inrätta en grön statlig investeringsbank med minst 100 miljarder kronor i kapital.

 Vänsterpartiet vill införa en miljonärsskatt som drar in pengar från privat konsumtionsutrymme. Då kan mer gå till gemensamma investeringar och välfärd istället för till ökad privat konsumtion för de som redan har mest. Då blir det också enklare att minska klimatutsläppen.

Ur den ska stora och små företag liksom regioner och kommuner kunna låna pengar för gröna investeringar till låg ränta. Miljöskadliga subventioner ska fasas ut och pengarna ska istället investeras i det som ställer om. Ett viktigt förslag som skulle ha stor betydelse för Gävleborg.

 

Vi vill se satsningar på ekologiska hållbara transportsystem som fungerar i vardagslivet. Järnvägen spelar en särskilt viktig roll och även de tunga transporterna på landsväg kan elektrifieras, det visar provsträckan som redan finns vid Sandviken.

 

Vi verkar för ett skogsbruk som kan kombinera klimatnytta med biologisk mångfald så att det nationella miljömålet ”Levande Skog” kan förverkligas. Vi vill också se en omställning av livsmedelsproduktionen; köttkonsumtionen har ökat med 40 procent sedan början av 1990-talet. Köttkonsumtionen behöver minska och det närproducerade stöttas. Vi vill se en politik som kan stödja det svenska jordbruket i nödvändiga omställningar.

 

Ulla Andersson (V)

riksdagsledamot

Jonna Böresson Källström (V)

distriktsordförande

Fredrik Åberg - Jönsson (V)

kandidat regionfullmäktige

LÄS fler debattartiklar här:

Polisförbundet: "Polistätheten sjunker i regionen"

PRO: Vi behöver ett nytt äldreboende i Hofors – ett snabbt beslut måste ske

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel