Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vaccinet mot svininfluensan blir försenat

(Uppdaterad 18.18) Vaccinet mot svininfluensan försenas ytterligare. Först om en månad kommer de första doserna.

I Gävle blir det heller inga vaccinationer på högskolan som planerat. Istället kommer alla att få gå till sin hälsocentral.

Annons

Det kommer hela tiden nya bud om när, var och hur snabbt vaccinationen av svininfluensa ska genomföras.

Så sent som igår kom beskedet att vaccinet försenats ännu mer. Tidigast vecka 42 kan vaccinationen komma igång men det kan också dröja till vecka 43, det vill säga till 19 oktober.

Orsaken är att vaccintillverkaren GSK ska packa om vaccinet i nya förpackningar som gör att det blir lättare att hantera när det ska ges till patienterna.

– Det är tråkigt utifall att influensan får fart innan vi hunnit vaccinera, säger smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo.

Men en tröst kan vara att influensan ännu inte tycka ha tagit fart. De senaste siffrorna från Smittskyddsinstitutet visar ingen ökning. Tvärtom tycks antalet nya fall sjunka något.

– En förklaring kan vara att det ännu egentligen inte är influensasäsong hos oss. Influensan brukar komma när det blir kallt, tidigast i oktober-november men ibland först i januari.

Influensan brukar komma när det blir kallt, tidigast i oktober-november men ibland först i januari.

– En annan teori är att folk har förändrat sitt beteende, att man är försiktigare och håller sig hemma om man är sjuk och at det kan påverka, säger Signar Mäkitalo.

Även landstingets egen planering för hur vaccinationerna ska gå till har delvis förändrats. Bland annat har man slopat tankarna på att vaccinera på högskolan i Gävle.
Ett skäl till det är att det är svårt att åka kollektivt dit på kvällar och helger.

– Vi har fått kritik, bland annat från pensionärsorganisationer, om att det är svårt att ta sig dit och vi ar lyssnat på det, säger primärvårdschefen Berit Fredricsson.

I stället ska alla vaccineras på hälsocentralerna. För att man ska få plats, väntrummen på hälsocentralerna är ju inte så stora, kommer man att styra hårdare vilka tider man kan komma.

Förutom åldern kommer efternamnet att styra.

– Vi kanske kallar alla som har efternamn som börjar på A till D en viss tid så att vi hela tiden har lagom många, säger Petra Lindstedt som är verksamhetschef inom primärvården i Gävle.

En annan förändring är att landstinget bestämt att räddningstjänstens personal och anställda på apotek ska tillhöra de prioriterade grupper som vaccineras redan första veckan.

Mer läsning

Annons