Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vacker filmfantasi bland soptunnor och betong

Två blickar möts. En av dem tillhör ett offer för ett bankrån, den andra döljs under en skelettmask.

När rånet är över tar de henne med som gisslan, sätter på ögonbindel, och när hon släpps av säger de åt henne att gå tills hon känner vatten mot fötterna. En av rånarna, den hetlevrade Jim, vill att de ska döda henne, men Doug, som spelar den snälla i konstellationen, lovar att hålla henne under uppsikt.

Det är under detta uppsiktsuppdrag, på en tvättomat, som blicken blir någonting mer. Ett skämt, ett skratt, ett förtroende, ett förhållande ...

Stadsdelen Charlestown i Boston är ett ställe där rånaryrket går i arv, som vilket yrke som helst. De som känner platsen kan säkert skratta åt miljöskildringen, men vi som aldrig har varit i Charlestown, och aldrig kommer att åka dit, tror eller åtminstone vill tro på regissören Ben Afflecks ruffiga stadsbild. Hårda män som gör hårda saker under ett irländskt hederskodex, där alla känner någon som sitter inne, de flesta har tatueringar och där brottsligheten är den enda riktiga vägen bort.

Affleck gjorde den starka ”Gone baby gone”, och nu med ”The Town”, om än inte lika gripande, måste jag medge att han har någonting bakom kameran som inte finns framför. Han har inte lagt skådiskarriären åt sidan, utan regisserar här sig själv i huvudrollen – i förra filmen var det brodern Casey Affleck.

Romansdelen är föga trovärdig, men det är en vacker filmfantasi, bland soptunnor och betong, och Rebecca Hall som rånoffret som ovetandes blir kär i sin rånare är en vemodig pärla.

De utdragna rånscenerna tillför inte någonting nytt till filmhistorien. Däremot tycker jag om ungdomskompisarna Doug och Jims relation, hur de har vuxit ifrån varandra. Kan man göra slut med en kompis? frågade sig Jerry Seinfeld. Nej, inte om man har rånat banker tillsammans, tydligen. Doug vill ut till ett nytt liv med kärleken, men Jim vet att han – även med ett miljonbyte – för alltid är fast i livet utanför lagen. Det finns i hans blod, som ett beroende.

Fyra stjärnor, om än svaga, till Ben Affleck. Vem hade kunnat tro det när han såg korkad ut i ”Armageddon”?