Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad an detta?

I går förkunnade Anders Borg att beskedet om en förstärkning av bankgarantin med 50 miljarder vid nyemissioner var ett absolut måste för att rädda oss från en finansiell härdsmälta.

Annons

Men de svenska bankerna är enligt Finansinspektionen inte alls särskilt illa ute. Stresstestet av våra storbanker som offentliggjordes i mitten av oktober visade snarare att de svenska bankerna står väl rustade även i denna tid av finansiell kris. Resultatet av en dyrköpt läxa under 90-talets bankkris. De svenska bankerna tycks även tro att de faktiskt klarar sig på egen hand. För bland våra banker har det inte varit populärt att ansluta sig till bankgarantin som regeringen sjösatte i höstas.

Läxan 1990-talet kris lärde oss har dock inte bara gjort bankernas kreditgivning mer ansvarsfull. Den tycks även ha gjort våra banker fega. Så till den milda grad att bankernas agerande i slutändan riskerar leda till att jobb går förlorade i onödan, utöver alla de arbetstillfällen som av nöd och tvång försvunnit. För utan tillgång till kapital och möjlighet att låna till investeringar riskerar företag gå omkull helt i onödan. En räddhågsenhet från bankernas sida som inte minst slår hårt mot de små- och medelstora företagen som står för både regional utveckling och viktiga arbetstillfällen runt om i landet.

Regeringen har dock agerat. Förhoppningsvis kommer de 50 miljarderna göra våra banker något mer benägna att genom sin kreditgivning bidra till att hålla Sverige flytande.

Problematiken rörande de bankgarantier vi nu ser kvarstår dock.

Vilka de långsiktiga konsekvenserna av de statliga bankpaketen som inte bara Sverige instiftat är vet vi nämligen ännu inte. Deras lugnande psykologiska effekt är värdefull just nu eftersom den bidrar till en ökad stabilitet. Men i morgon? Dagens garantier riskerar bli morgondagens problem. Trygghet kan i förlängningen riskera leda till vårdslöshet. Något som kan innebära att vi i framtiden kommer hamna i exakt samma situation som vi idag befinner oss i.

Mer läsning

Annons