Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är arbetsro?

Svar till "Borde arbetsro i skolan vara en konkurrensfördel?" av Åsa Morberg, docent.

Annons

Två ledamöter i barn- och ungdomsnämnden i Gävle kommun Evelyn Klöverstedt (Fp) och Karl Axelsson (Fp) ställer sig frågan om de kommunala skolorna i Gävle har sådan arbetsro, som föräldrar och barn önskar. Hur vet författarna vad föräldrar och barn önskar inför skolvalet i Gävle? Klöverstedt och Axelsson lyfter också fram friskolorna (särskilt engelska skolan) som konkurrenshöjande för det kommunala skolväsendet i Gävle. Tesen som drivs i inlägget syns vara att friskolor generellt har bättre arbetsro än kommunala skolor och att de därför lockar elever. Vilket stöd finns för detta? Vad avses egentligen med begreppet arbetsro? Är det verkligen arbetsro som föräldrar söker främst för sina barn?
På folkpartiets hemsida finns följande: ”Folkpartiet behövs för en skola med fokus på kunskap, arbetsro och kunniga lärare. Vi inför tidigare betyg och satsar på att ge stöd så tidigt som möjligt till de elever som behöver det.” Författarna driver en folkpartistisk parti idé. Vad begreppet arbetsro står för utvecklas inte? Handlar begreppet arbetsro om att skolan inte arbetar med förändrings- och utvecklingsarbete? Skolväsendet är precis som andra samhälleliga institutioner i ständig utveckling. Var i samhället finns verksamheter som inte förändras eller utvecklas? Utbildningsminister Jan Björklund (Fp) reformerar för övrigt den svenska skolan i rasande fart. En prenumeration på nyheter från utbildningsdepartementet kan ge en bild av reformtätheten. Björklund svarar förmodligen för den största reformtätheten någonsin i den svenska skolans historia. Reformtakten är inget som bidrar till lugn och ro för landets skolväsende. Kanske är utvecklings- och förändringsarbetet mindre frekvent i friskolor än i kommunala skolor? Står begreppet arbetsro för disciplin? Begreppet disciplin kan uppfattas som synonymt med upprätthållande av ordning och regelföljande. Har friskolor bättre disciplin än kommunala skolor? Om man ser till forskning om skolmiljöer så inte finns underlag att påstå att friskolor generellt har bättre disciplin än kommunala skolor. Lika lite som man kan påstå att kommunala skolor generellt har bättre disciplin är friskolor. Det är inte heller belagt att valen av skola utgår från begreppet arbetsro. I en studie gjord i Täby om vilka faktorer som var de viktigaste när man väljer skola fanns följande: skolans resultat, att kompisar går där, att skolan ligger när hemmet, att den ligger i ett bra område, pedagogiken och först därefter kommer andra faktorer.

Föräldrars val av skola är mycket mera komplicerat än vad författarna syns hävda i inlägget. Gävle kommuns ansvariga kan ta förslaget i debattartikeln tämligen lugnt. Det handlar definitivt inte enbart om s.k. arbetro.

Åsa Morberg

Mer läsning

Annons