Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är det vi inte får veta?

”Våra tankar går i dag”, sade näringsministern och sände sina kondoleanser till de närmast berörda; alla varslade och deras familjer, facket, företagsledningen, kommunen och regionen.

Annons

 

En för tidig dödsmässa över den svenska bilindustrin, svårt plågad men ännu inte skrotad. Ministern förklarade att hon, hela svenska folket och den regering hon företräder, är stolta över Volvo Personvagnar.

Men inga särskilda pengar för att hjälpa till med återvinningen av marknader och förtroenden. Maud Olofsson tror på de självläkande krafterna, dessa ordnar nog fram nya jobb till de 30 000, Volvoanställda och underleverantörer, som kan beröras av de senaste varslen.

Det blev bara en grupp för samordning och hänvisning till den budget regeringen lade fram för några veckor sedan.

Att innehållet och slutsatserna i den redan förvandlats till politisk makulatur bekymrade inte; krisen som lamslår världens börser och sänder hundratusentals ut i arbetslöshet och livstids skuldsättning, hade för dagen reducerats till en budgetpost.

För Saab skulle den nya Suven rädda hela företaget. Volvo tror att en mindre variant av den lika väldiga som gammalmodiga storstadsjeepen blir en storsäljare. Men redan när de här bilarna sätts i produktion är de omoderna och osäljbara.

Samtidigt, i andra bilverkstäder, produceras den nya tidens personbilar. De svenska tillverkarna befinner sig några mil, eller år på efterkälken. Där ligger problemen. Forskning är enda vägen ut, men regeringen avvaktar budgetprocessen.

Att göra något praktiskt skulle ge oppositionen rätt, så Olofsson, Reinfeldt och Borg håller därför, och bara, fram sina redan tummade budgetexemplar.

Under tiden, i en annan verklighet, samlade sig riksbanker i hela Europa till en gemensam räntesänkning. Regeringar köper upp banker på löpande band, stater sopar undan EU:s gemensamma finansiella regler (tiderna är exceptionella och då gäller inte regelverken, säger några regeringschefer) och signaler skickas mot börser, som svarar med att fortsätta fallet mot underjorden. Inget tycks hjälpa.

Till slut varnar en av regeringens konsultekonomer för att den redan svaga tillväxten övergår i recession, den svenska ekonomin krymper.

Olofsson får väl sända sina tankar om nåd och hopp om ett nytt liv till oss alla. Ingen tycks komma undan.

Mer läsning

Annons