Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är ett val?

Just nu kryllar det av politiker i tidningar, radio och tv. Stan är tapetserad med valaffischer. Och överallt snackas det om valet och ibland kan det ju vara svårt att hänga med.

Men vi kan hjälpa dig att få bättre koll på vad det här handlar om.

Annons

Sverige är en demokrati. Ordet kommer från grekiskan och betyder att folket ska få bestämma. Allas röster är lika mycket värda.
Vart fjärde år är det val och då röstar svenska folket.
Alla som fyllt 18 år får rösta. Du röstar på det parti som driver den politik som passar dig bäst. Vi väljer vilka som ska styra i riksdagen, kommunen och landstinget. Dessa tre val hålls på samma dag.

I Sverige har vi politiker från de olika partierna som företräder folket i riksdag, kommun och landsting. Partierna tävlar om platserna i riksdagen som styr landet, kommunen där du bor, till exempel Gävle och landstinget som bestämmer i ditt län. Ju fler röster ett parti får desto fler platser får partiet och desto större chans att bestämma.
Kommunen bestämmer om skolor, daghem och äldrevård. Landstinget bestämmer om sjukvård och riksdagen stiftar lagar.

I riksdagsvalet samarbetar Moderaterna med Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna. De vann förra valet, 2006, och fick då bilda regering och utse ministrar. De kallar sig för alliansen men de kallas också för de borgerliga eller det blå blocket. Socialdemokraterna samarbetar med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. De kallar sig för de rödgröna.

Vår nuvarande statsminister heter Fredrik Reinfeldt och han är partiledare för Moderaterna. Det är han och Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin som i det här valet gör upp om vem som ska bli statsminister under de kommande fyra åren.
Vill du veta mer kan du gå in på Valmyndighetens hemsida: www.val.se

Mer läsning

Annons