Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är möjligt?

/
  • EN MAN I TIDEN? I dag, vid sextiden, svär Barack Obama eden och USA har fått en president som vi alla gör bäst i att tro på. Om han misslyckas kan det bli lite obehagligt i ganska många år.

Under några veckor har den gamle presidenten tagit farväl och i dag träder den nye till. En historisk dag. Ett mäktigt dagsverke väntar, det kan dra ut över åtta år.

Annons

Bush återvänder till Texas och lämnar efter sig ett land på väg mot konkurs, som driver två avlägsna, förödande krig och som i grund förrött det som fanns av internationell respekt. På Kuba kan den amerikanska demokratin vägas av; här sitter sedan flera år några hundra ”terrorister”, befriade från alla sina rättigheter.

I andra fängelser andra olyckliga, dittransporterade av CIAS:s diskreta flygplan. Några av världens värsta tyrannier har öppnat sina fängelser för de ”fientliga stridande” USA vill ha torterade, och sedan bekännelser i utbyte mot fortsatt liv.

Den här tiden, när USA skrev ut sig som ett land för sig med resten av världen som sufflör till urholkningen av demokratin, rättvisan och krigets lagar, läggs till handlingarna. Några minuter före 18 svärs Barack Obama in som USA 44:e president.

Irak återuppstår därför, Afghanistan befrias, Mellanöstern demokratiseras, marknader regleras, banker tar ansvar och jobben återkommer. Det behövs bara lite hjälp på vägen, i grunden är USA ett land där allt är möjligt, efter hårt arbete.

Det hänger på dig själv, eller Yes, we can, säger Obama och ingen vågar ens antyda att den amerikanska drömmen är vävd av sköra trådar. Den ger inget till arbetslösa, sjuka och marginaliserade. De uppgick vid den senaste räkningen till 50 miljoner, eller så.

Men retoriken, som tycks ha bäring direkt från hjärtat, har dekorerats med tårar från miljarder tittare och lyssnare; här en man som kan förändra allt. Men var skall han börja? Och vad är det han säger? Grumlar den eleganta retoriken det något ytliga innehållet?

Och vem vill inte ha sin bostad och sin framtidstro tillbaka, ett nytt jobb och en sjukförsäkring som åtminstone ger fritt inträde till närmaste sjukhus?

Men ett svindlade budgetunderskott, en låneskuld som sträcks ut mot ett tjog nollor, en arbetslöshet på väg tio procent och en finansiell sektor som saknar folklig, och för den delen också politisk, trovärdighet kan dämpa optimismen hos den som granskar dagordningen. Många frågetecken och en hel del luft där.

Mer läsning

Annons