Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är nu detta?

Annons

Medier och socialdemokratiska högerpolitiker målar upp en vänstervridning av partiet som ett hot. Själva verkar de tycka att det är ok om partiet ännu mer vrids åt höger.
Detta gör man i ett skede när Alliansen och EU är på väg att rasera välfärd, trygghetsnät, arbetsrätt och tom demokratin. Om SAP inte är ett parti på vänsterkanten, vilket berättigande har man då. Det innebär inte att man skall efterlikna V.

I dag har stora delar av det trygghetsnät som SAP och facket byggt upp under mer än hundra år raserats. Arbetarnas och löntagarnas rättigheter begränsas alltmer. Sådana självklarheter som kollektivavtalsrätt och att arbetsmarknadens parter själva i mesta möjliga utsträckning skall reglera förhållanden på arbetsmarknaden med konflikträtt för båda parter måste slås fast. Men även så viktiga områden som infrastrukturen är i uruselt skick varför privatiseringen här starkt måste ifrågasättas. Den privatiseringsvåg som nu sköljer över landet och har som enda syfte att göda riskkapitalister måste stoppas.

Jag vill se ett pånyttfött socialdemokratiskt parti som stärker och bygger ut den offentliga sektorn. Jag vill se ett Sverige där de viktigaste samhällssektorerna är statliga. Men jag vill också se ett privat näringsliv som arbetar under gynnsamma villkor.
När man hör tramset om risken för en vänstervridning av partiet kan man inte tro annat än att det är högern som står för agendan.

De personer på högerkanten som nu ropar om att valberedningen handlat kuppartat talar bara i egen sak och värnar inte partiet. Även om de lämnar partiet så är det inget att sörja över. Den politik man av tradition betraktat som vänster innefattar social rättvisa, trygghet vid arbetslöshet, pension, fackliga rättigheter etc. Alla dessa områden är nu Alliansen på väg att rasera. Om det innebär vänsterpolitik att återuppbygga dessa är det enbart något att vara stolt över. Allt detta vill inte bara svenska folket värna om utan hela världen har beundrat det som många kallar vänsterpolitik men som innebar att Sverige tog ledningen i världen som välfärdssamhälle och där solidariteten var ledstjärnan.

Håkan Juholt som nu föreslagits till partiledare är mer än de andra nämnda vuxen och värdig att axla ledarskapet.

Olle Ljungbeck, Gävle

Mer läsning

Annons