Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är socialdemokratins själ?

Annons

”Socialdemokratin behöver ”en gemensam syn på det liv som är människan anständigt” Med andra ord man måste börja med etik, inte en policy”. Det var nye labourledarens äldre bror David Millband som fick föra in moralen i den socialdemokratiska debatten.

Det var den tredje debattartikeln i Aftonbladet efter Juholts nominering. I den första. så fick Vidar Andersson plädera för en högervridning av partiet. Det var ju helt i konsekvens med hans tidigare inlägg om att det var OK att Svenskt Näringsliv, skrev underlag till socialdemokratiska debattartiklar. ”Det är ju så det går till!” som han ärligt och uppriktigt uttryckte det. I den an andra så pläderade moderaten Peter Munkhammar för ökade klyftor .Han hade ju ansetts som så extrem i sina åsikter, att *Svenskt Näringsliv tagit avstånd.. Men i Aftonbladet platsade han. ”Därför förlorade vänstern” var mot den bakgrunden en synnerligen väl vald rubrik på den tredje debattartikeln av David Millband. ”idag handlar det om hur vi bygger en moralisk ekonomi. Socialdemokratins projekt berör inte bara hur mycket pengar man tjänar, uta hur man tjänar pengar”.

Det intressanta är att det var RH Tawney som citerades. Det var han som formulerade det kristet politiska program som togs fram i England under mellankrigstiden och som fick sitt genomslag i det beslut 1942 som gjorde England till ett socialt föregångsland ”The Welfare State”, som Tawneys ungdomskamrat ärkebiskop William Temple ”döpte” det till. Detta som komplement till The Warfare State”, som man då levde i. Det var ett program grundat på en moralisk rättfärdighetstanke. Denna välfärd monterades ner unr Thatcer-eran . Tony Blairs nyliberalism förmådde inte förändra tillståndet. Nu visar allts siffrorna från OECD, att England glidit ned till den grupp av länder som satsar minst av offentliga medel på social välfärd. På utbildning satsar denna grupp c:a 1000 USD per invånare och år. USA tillhör en mellangrupp där satsningen ligger omkring 1500 USD.

Den tredje gruppen är de nordiska länderna som satsat omkring 2500 USD per invånare och år, ( Finland 1832, Sverige 2249, Danmark 2525 och Norge 2755)
Esping – Andersen som är världsauktoriteter på detta forskningsområde talar om tre olika linjer för välvärd. Den nordiska linjen som kallas den socialdemokratiska skiljer sig från de övriga två modellerna därigenom att välfärden betraktas som en medborgerlig rättighet. Det innebär ett högre skattetryck och minskade klyftor. (Alltså precis motsatsen till Reinfelts av socialdemokrater mumlande understödda jobbskatteavdragspolitik.) Denna sociala välfärdspolitik minskar också fattigdomen, vilket L Kenswothy påvisade redan 1999. De aktuella siffrorna från OECD visar klart denna tendens. I utgångsläget är antalet ”fattiga” i Sverige23,7% mot USA 21 %. Efter den skattemässiga omfördelningen är siffrorna för USA nästan dubbelt så höga 11,7% mot Sveriges 5,8.! Procentuellt har alltså världens rikaste land USA nästan dubbelt så många medborgare som lever i vad man betecknar som fattigdom än Sverige!.
(Som fattiga räknas de som ligger under 40% av medianinkomsten i ett amerikanskt hushåll)

Det är välfärdslinjen som internationellt kallas den socialdemokratiska linjen som är socialdemokratins själ, därför att den innebär omsorg och omtanke om alla. Vi vill hävda, att detta välfärdstankens moraliska perspektiv måste bli den vägledande kompassriktningen för (s) beträffande skola, vård och omsorg, samt formandet av en globalt hållbar världsfärds-politik.

AnnBritt Grünewald
Birger Sjungargård

Fristående socialdemokratiska debattörer UTAH 

Mer läsning

Annons