Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad gör de med pengarna?

Hur länge ska vi gräsrötter orka svälja denna vämjeliga girighet, som vi i dag ser bland topparna i vårt samhälle? undrar Stig Hedström.

Annons

Nej, nu går det inte att hålla tyst längre. Hur länge ska vi gräsrötter orka svälja denna vämjeliga girighet, som vi i dag ser bland topparna i vårt samhälle?

Hur kan man sitta och bevilja sig själv och sina kompisar dessa oerhörda fantasisummor i lön, bonusar och fallskärmar? Det övergår i alla fall mitt förstånd hur detta ska vara till gagn för vårt samhälle. Det är tydligen en global företeelse och därför är det ju tämligen lätt att förstå att vi har en finanskris.

Har någon räknat ut hur många miljarders miljarder som går till spillo på grund av detta slösaktiga handhavande av medel?

Det är kanske så att min mentala kapacitet inte räcker till för att förstå den värld, som de här människorna befinner sig i.

Jag förstår dock den värld där majoriteten befinner sig och där jag själv är privilegierad. Som pensionär ska jag visserligen få en lönesänkning nästa år men kommer ändå att få ut 12 000 kronor per månad. Det är mycket mer än vad många andra får. Vi är två som delar på kostnaderna och vi klarar oss galant.

De flesta människor är nog lite svaga för pengar och många av oss ville nog gärna ha lite mera pengar på fickan. Men det ska väl ändå vara rimliga ersättningar?

Lite intressant kan det vara att göra en jämförelse mellan den ideella och den pekuniära världen. Eftersom jag bäst känner till min egen ideella verksamhet, som går tillbaka 50 år i tiden, kan jag besiffra den lite ytligt.

Den här tanken fick jag: ”Tänk om samhället hade råd att betala mig tio kronor i timmen retroaktivt för dessa år”! Räknar jag lågt (garanterat!) skulle jag med ett 50-procentigt skatteavdrag kunna kvittera ut 100 000 kronor (ungefär vad några tjänar på en vecka – före skatt). Och jag är inte ensam! Jag tillhör inte ens den övre delen av den ideella ligan! Massor av människor i en mängd olika organisationer bidrar till samhällets bästa utan ersättningar.

Mer läsning

Annons