Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad gör facket?

Annons

Medlemsavgiften som idag är en ganska tung del av ekonomin för en arbetslös. Framförallt för att inte tala om de människor som fallit så långt att de idag lever på 65% av tidigare inkomst. Förstår om dessa människor lämnar sitt medlemskap. Varför ska de betala när de ändå inte har någon som ställer upp och försvarar dem på de platser de blivit utlokaliserade på mot sin vilja.
Är nu en av alla de som nu gått arbetslös en längre tid. När jag blev uppsagd så kämpade facket mycket för att rädda så många jobb som möjligt. Var själv inblandad när förhandlingarna skedde. Sen kom perioden av arbetslöshet. Första tiden var det väl ganska OK, men ju längre tiden gick desto mer isolerad blev man. Avsaknaden efter det sociala med andra människor blev större och större. Samtidigt sitter vi många av oss och betalar fortfarande medlemsavgift till våra fackförbund. Men vad gör fackförbunden för oss arbetslösa?
Visst är det hektiskt tid vi lever i och de förtroendevalda har mycket och göra. Men snälla ni på avdelningar, sektioner och förbund vad gör ni för oss arbetslösa? Visst är det bra att vi har försäkringar i de olika formerna för att inte råka ut för någon skada, men nu när ekonomin inte blir vidare bättre av arbetslöshet så ställer man sig frågande om vi bara ska vara en tigande skara som snällt varje månad betalar vår medlemsavgift och sen det enda vi märker av vårt medlemskap är tidningen som kommer som en glad påminnelse i brevlådan. Så nu kanske det är dags att även vi får del av kakan i vårt medlemskap och att ni engagerar er även för denna tyst ökande skara. Annars kommer Alliansen och Svensk näringsliv precis få er dit de vill och säger ni är så små så vi behöver inte bry oss om er, när flertal går ur facket med orsaken att ekonomin inte tillåter att ha råd att vara med.
Så det kanske är dags att fackföreningsrörelsen börjar bry sig om oss arbetslösa medlemmar och engagerar sig även i de som blivit placerade i Jobb och Utvecklingsgarantin.

Mikael Pettersson

Mer läsning

Annons