Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad gör Gud efter filmen?

Annons

Tjejerna från ”Fucking Åmål” har blivit gnatiga 26-åringar i en lägenhet i Skövde. Agnes irriterar sig. På hur Elin äter kyckling, på hur Elin skär osten, på henne ansikte som bara har två uttryck: kåt och korkad.

Detta är alltså svaret på vad huvudpersonerna från filmen gör ungefär nu, en alldeles vanlig tisdag, 27 april 2010.

Agnes jobbar som lärare. Elin är arbetslös. Den här dagen lämnar hon nycklarna och mobilen och går ut genom dörren. Sätter sig på tåget. Bort. ”Hade inte alla höghastighetståg stannat i Skövde hade jag kanske övervägt att hoppa”.

Troligt? Tja, det är i alla fall så här som regissören och manusförfattaren Andreas Öhman föreställer sig utvecklingen.

Men nej, någon uppföljare är inte på gång. Hans skildring av Elins och Agnes långsamt möglande relation finns i en ny bok med titeln ”Vad gör de nu?”.

Ett antal skrivande människor har fått i uppdrag att fantisera ihop var sin fortsättning på valfri karaktär ur filmens värld. Därför att en film inte tar slut när eftertexterna börjar rulla. Karaktärerna lever kvar inom oss, enligt bokens redaktör Alexander Kandiloros.

Det har han ju rätt i. Men för mig lever de kvar i sitt sammanhang, inte utanför det. Sista bilden av Humphrey Bogart och Ingrid Bergman på flygplatsen i ”Casablanca”, det räcker så tycker jag, kladda inte på konstverket.

Jag känner mig tvärt ointresserad av Kandiloros nördbok. Men det är alltså innan jag börjar läsa.

En av skribenterna föreställer sig Stig Helmer Olsson, 69, hemma i soffan, hulkandes över sin döda mamma. Hans krökta darrande fingrar håller en bit Falu råg-rut och längtar efter att sluta sig kring Explorer-flaskans kapsyl, ”vrida om och höra det underbara knastrandet”.

Amélie från Montmartre har när allt kommer omkring aldrig lämnat sina pittoreska kvarter. Hon ryggade inför alla färgade sexleksaker i Ninos sovrum i hans kliniska våning i det postmodernistiska La Défense. Denna dag står hon bakom disken på samma gamla kafé när en före detta pokvän kliver in genom dörren…

Gud (från ”Bruce den allsmäktige”) tycker att det är en soft dag för att hänga med vanliga dödliga. Gud äter sill och dricker snaps på Restaurang Pelikan på Stockholms Söder.

”Thelma & Louise”, ”Apocalypse Now”, ”The Warriors”, ”Forrest Gump”, ”Lost in translation” och ”Eternal sunshine of the spotless mind” är andra filmer som får sitt eftermäle i boken.

”Flickan”, 39, har frusit till en ännu blekare och magrare bild. ”Pretty woman” är tillbaka på stritan – vad trodde ni?

The Dude från ”The big Lebowski” dricker öl, spelar bowling och är precis lika ointressant som förr. Ha ha, jag visste väl det.

Bruce Willis ”Die hard”-polis inser att han är en relik. Linda Lovelace, porrstjärnan från ”Långt ner i halsen” grubblar över sin dotterdotters kräkreflexer. Batman har börjat twittra!

Ganska sanslöst faktiskt. Även om jag inte gillar att någon klottrar på mina favoritfilmer, så har de nya berättelserna förstås sitt eget egenvärde. Jag måste dessutom tillstå att den lilla sjöjungfrun Ariel och taxichauffören Travis Bickle trots allt äger rätten till sina egna liv.

Boken ”Vad gör de nu?” ges ut av Nicotext i samarbete med Göteborg filmfestival och utgör nummer 126 i festivalens serie Filmkonst. Upplaga endast 5 000 ex. Passa på, ingen annanstans kan man uppleva Tjatte, 32, vittna om morbror Kalles måttlösa krökande.

Bäst just nu:

* ”Invictus” (dvd).

* ”Miraklet i Lourdes” (dvd).

Annons