Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad gör politikerna åt bärplockarna

Nedskräpning i naturen. Brottslighet. Humanitära missförhållanden.

Många tycker att problemen som följer med bärplockarna är en politisk fråga.

Arbetarbladet har gjort en rundringning till några lokala riksdagspolitiker – gör de något?

Problematiken kring bärplockarna är en prioriterad fråga hos politikerna. Och att den inte är lätt och att det finns många infallsvinklar, står klart efter rundringningen.

Riksdagsledamoten Lars Beckman (M) har rest runt i länet och pratat med både bäruppköpare och polis. Han jobbar nu på att få någon från justitiedepartementet att besöka länet och göra detsamma för att se om det går att stärka lagstiftningen.

Från polisens håll har han exempelvis fått uppfattningen att ett problem är att de inte kan göra något om en grupp bärplockare har skräpat ner i skogen. För att kunna lagföra någon måste polisen kunna visa vilken enskild person som har gjort vad.

Men Lars Beckman betonar att det även är viktigt att se människorna.

– Bulgaren är inte bara en bulgar. Det är en människa av kött och blod som kommer hit av en anledning. De kommer hit för att de vill få några månaders bättre liv i Bulgarien, säger han.

– Beroende på bärår kan en duktig person tjäna 60 000 till 100 000 kronor på två, tre månader.

Att det blir ordning och reda på bäruppköparna, att de betalar skatter och avgifter, ser han som en viktig del i att lösa problemen.

Raimo Pärssinen (S) är inne på samma spår. Han vill se en riktad insats mot bärbranschen från polisen, Skatteverket och Migrationsverket och kommer att ta upp frågan i arbetsmarknadsutskottet vid nästa möte i september.

– Vi vill att det ska finnas ett klart reglerat arbetsgivar- och arbetstagarförhållande. Det räcker inte med att man har kontakt och kommer hit, det ska förmedlas som alla andra jobb. Då kan man hoppas på kollektivavtalsmässiga löner, och inte förrän vi får den ordningen kan vi få lugn och ro kring det här.

Magnus Svensson, distriktsordförande för Centerpartiet i länet, är främst bekymrad över barnen som lever i lägren i skogarna. Under sina besök i olika läger har han stött på flera som ser undernärda ut.

– Många som åker hit och plockar bär åker sedan vidare till exempelvis Spanien och plockar apelsiner, många är rörliga. Det innebär att många barn är analfabeter. De åker runt, kan inte språket och är inte välkomna någonstans, vilket är bedrövligt.

Han har efterlyst ett EU-projekt, eftersom problemet finns i hela Europa, för att ge barnen bildning.

– Det är bästa sättet att komma ifrån brott och fattigdom, konstaterar han, som dock ännu inte fått något gehör.