Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad hände med biblioteken, fluortanten och barnteatern?

I orostider samlas människor runt vissa gemensamma värden. Förr var det ofta religionen, försvaret, kungahuset och traditioner förutom den givna tryggheten i hem, familj och vänner. Idag är det annat som skapar trygghet. När världen runtomkring oss har stora ekonomiska problem söker sig inte bara omvärlden till beständiga värden, utan även vi. Men dagens värden är inte desamma.

Kungahuset är en klen tröst för de flesta, liksom försvaret. Så även religionen i ett land där sekulariseringen har gått långt. Traditioner, hem, familj och vänner finns alltid kvar, men ersätter inte behovet av annat att ty sig till. Då uppstår en del nya värden som vi, inte minst politiker, ger nästan obegränsad tillit till.

I regeringens budgetproposition förra veckan syntes tydligt vilka värden som gäller. Stabila offentliga finanser har länge varit en kär snuttefilt. Under devisen att vi ska ”investera för framtiden” är det vägar, bilar, järnvägar, tåg och gruvor som ska bära oss in i framtiden. Till det har kommit IT, lärlingssystem och innovationsklimat. Nytt för i år inom forskningspolitiken är stenhårt fokus på neutronkällor, ”Life Science” och elitforskare.

Men, finns det verkligen enkla lösningar i att skapa framtidstro i ett samhälle? Jag tror också att nya järnvägar och vägar behövs. Men när det tillsammans med teknik och medicin ska lösa allt är det lätt att bli skeptisk.

Vad hände med 60-talsambitionen att bygga bort ”lort-Sverige”? Dagens ”lort-Sverige” ser annorlunda ut, men behöver stora satsningar. Vad hände med idén om att alla har rätt till bra vård, skola och omsorg var man än bor i det här snart genomsegregerade landet? Vad hände med idén om att du ska ha ett drägligt liv ekonomiskt även om du blir sjuk, arbetslös eller pensionär? Eller är ensamstående mamma?

Vad hände med idén att alla ska kunna få en utbildning som det går att få jobb eller komma vidare i studierna med hjälp av? Vad hände med tanken på en högre utbildning tillgänglig för allt fler? Vad hände med biblioteken, fluortanten och barnteatern skolorna hade råd med förut, men aldrig nu?

Det var verkligen inte bättre förr, men idén att det är människor samhället handlar om verkar ha fallit bort. Visst finns det människor i Life Science och naturvetenskaplig spetsforskning är viktig, men vi håller på att förlora något på vägen. Det är de som syns i den lägsta decilen, som aldrig kan köpa en iPhone, men som en gång fick tillgång till bibliotek, miljonprogramslägenheter och fluor i skolan. Det borde också få synas i orostider.

Ursula Berge

Samhällspolitisk chef

Akademikerförbundet SSR