Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad har Volvo och Saab gjort de senaste 10 åren?

Norge har ingen tradition då det gäller tillverkning av personbilar. Ändå finns i dag två företag som tillverkar elbilar, ElBil Norge A/S som tillverkar elbilen Buddy i tre olika utföranden och ett tidigare Fordägt, numera helägt norskt företag, som tillverkar elbilen Think.

Finland har heller ingen tradition då det gäller tillverkning av personbilar. Trots det har det amerikanska företaget Fisker Automotive skrivit avtal med finska Valmet Automotive om att Valmet ska tillverka elbilen Fisker Karma åt det amerikanska företaget, med start under 2009. Reva Electric Car i Indien serietillverkar sedan 2001 elbilar för stadstrafik.

Vad har Volvo och Saab gjort de senaste tio åren och vad gjorde den tidigare socialdemokratiska regeringen med det i miljö- frågor styrande miljöpartiet? Varför tog inte den regeringen initiativ till en kraftfull satsning på forskning/utveckling av el- bilar tillsammans med de två utomordentligt välrenommerade personbilstillverkarna?Samarbetet skulle naturligtvis också ha omfattat en av världens mest framstående forskningsinstitutioner då det gäller batterier, nämligen Ångströmlaboratoriet i Uppsala. Om man trots detta inte klarat av eventuella tekniska problem hade man ju kunnat fråga de norska företagen eller till och med det indiska.

Hedesunda

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel