Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad kostar mjölken?Vem har skrivit boken?

Ebba Busch Thor kunde i Aktuellt inte svara på vilka som skrivit Gösta Berlings saga, Giftas och Gentlemen. För detta har hon hånats i bland annat sociala medier.

Det är kanske inte så konstigt. Ebba Busch Thors ögonblick i Aktuellt är vår tids svar på när Olof Palme fick frågan om hur mycket en liter mjölk kostade, och inte kunde besvara frågan. Den gången blev frånvaron av kunskap ett bevis på att Palme inte var en av folket. När Busch Thor inte kan namnge författare, blir det istället i vissa kretsar ett bevis på att hon är för mycket del av folket.

Att frågan ställs är inte så konstig. Kristdemokraterna har föreslagit att en litterär kanon skall införas för att ge alla svenskar kulturellt baskapital redan i skolan. Särskilt viktig anser Kristdemokraterna en litterär kanon vara för de människor som kommer till landet.

Nu kan deras egen partiledare läggas till listan över behövande.

Ebba Busch Thor har hånats och ifrågasatts för sina bristande kunskaper rörande svenska författare. Men hånet av Ebba Busch Thor bär på bitter eftersmak. I TV-sofforna runt om i landet satt många svenskar som förmodligen inte heller de kunde pricka in någon av författarna. Därmed handlar inte hånet av Busch Thor bara om henne, utan blir till ännu ett hån mot de obildade och outbildade. De som hellre tittar på Idol än läser en bok, de som inte bryr sig om de normer som stipulerats av kulturjournalister och andra rika på kulturellt kapital.

Klyftan i landet blir synlig när inte minst journalister engagerar sig i frågan. För i kritiken finns en tro om att hela Sverige bryr sig om vem som skrivit Gentlemen, trots att så är inte fallet. Att sakna sådana kunskaper spelar i väldigt många kretsar ingen roll över huvud taget. Att sakna sådana kunskaper påverkar vare sig förmågan att hänga med i samtalen vid fikabordet på jobbet eller på middagen med vänner. Därmed handlar det inte heller om viktiga kunskaper i vardagen. Dessutom finns ju google.

Men litteratur är viktigt, att läsa är att lära känna sitt språk och vidga sitt liv. Läsning, oavsett vad som läses, handlar dock om väldigt mycket mer och väldigt mycket viktigare saker än att besitta kulturellt kapital och kunna svara på frågor i direktsänd TV. Vad det borde handla om är lust. Men att kunna orientera sig är trots det också bra. Att enkelt kunna hitta kunskap kring vilka författare som nog är bra att känna till, om inte annat så för sin egen allmänbildnings skull.

Därför finns också skäl att införa en litterär kanon.

Men den som verkligen vill göra kulturen lustfylld och tillgänglig för människor bör ägna tid åt helt andra saker än listförfattande. Det ska vara lätt att närmare sig kulturen, oavsett bakgrund. För alla växer inte upp i hem med vare sig konst eller böcker. Skolan har en viktig roll att fylla. Men det är också därför gratis inträde på museer exempelvis är så viktig kulturpolitik. Därför att det bidrar till att ta bort den ekonomiska tröskeln som försätter individen i en valsituation när resurserna är knappa. Gratis inträde på statliga museer var dock den borgerliga regeringen som Kristdemokraterna satt i snabba med att avskaffa när man fick makten. Då hette det att antalet besökare inte var så viktigt. Detta trots att de fria inträdena bidrog till att fler och helt nya grupper besökte inte minst huvudstadens museer.

Men varför inte en kanon.

Om inte annat så för att partiledare med lätthet i framtiden i intervjuer ska kunna svara att Gösta Berlings saga författats av Selma Lagerlöf, Giftas är ett av Strindbergs verk och att Klas Östergren skrivit Gentlemen.

Att Ebba Busch Thor inte kunde svara på frågorna i Aktuellt, är dock bara genant därför att hon anser att andra skall bildas, men själv inte besitter den bildning hon och hennes parti med medelklassens självklarhet avkräver andra.