Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad läser Stefan Löfven?

Håkan Juholt blev s-ordförande och kulturchockade i sitt invigningstal. Det var med kulturen som han skulle rädda Sverige! Om Juholt sen tappade i förtroende så gällde det åtminstone inte förtroendet för hans djupa kärlek till teatern och litteraturen. Dagens Nyheter publicerade i höstas en avancerad mejlkonversation där han diskuterade konstens villkor i vår tid med författaren Jerker Virdborg.

På Håkan Juholts nattduksbord låg just då ”Och allt ska vara kärlek” av Kristian Lundberg.

Men hur kulturintresserad är den utpekade efterträdaren, Metall-basen Stefan Löfven?

Tidningen Västerbottningen har kollat. Så här svarade Löfven på frågorna i reportern Maria Boströms intervju förra året:

”Läser: Helst skönlitteratur. Läste även en biografi om Olof Palme i sommar.

Favoritfilmer: ”Papillon”, en klassiker med Steve McQueen och Dustin Hoffman, ”En kvinnas doft” med Al Pacino och ”Timmarna” med Meryl Streep.

Favoritförfattare: Har läst mycket Ulf Lundell, exempelvis Jack. Wilhelm Moberg. ’Vilken fantastiskt skicklig författare! Stig Larsson likaså’.

Musik: Ulf Lundell, som Stefan anser har bidragit mycket till svensk musik, Lars Winnerbäck, Eva Dahlgren, Mark Knopfler och Bruce Springsteen. Ibland även opera och klassiskt.”

I andra intervjuer anger Stefan Löfven även hockey som fritidsintresse samt ”fritidshus, läsa, bio, teater” i nämnd ordning, samt har en biografi om Robert Kennedy på sitt nattduksbord.

Möjligen avsågs Stieg Larsson och inte Stig Larsson som en av favoritförfattarna. Men det var hur som helst inte Läckberg.

BJ