Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad tycker kommunerna om nedläggningen av Rörbergs flygplats?

Annons

Frågor till kommunalråd i Sandviken, Hofors, Ockelbo och Söderhamns kommuner.

2016-11-21 tog kommunfullmäktiges politiker i Gävle beslutet att inga ambulansflygplan, vattenbombare, ambulans-, polis- militärhelikoptrar eller annat samhällsnyttigt flyg inklusive skogsbrandbevakningsflyg skall kunna landa eller tanka på Rörbergs flygplats.

Åtminstone så tolkar övergripande planering på Gävle kommun beslutet i fullmäktige så, vilket märkligt nog informerades först 2018-09-04. Dessförinnan var informationen från kommunen att flygplatsen skulle nedgraderas till en så kallad vackert väderflygplats.

Även i översiktsplanen som Gävles kommunfullmäktige antog 2017-12-11 kan man på flertalet ställen läsa om Gävle flygplats som att den lever kvar. Enligt Plan- och bygglagen 3 kap. 24–26 §§, skall ändringsförslag av översiktsplanen kungöras på kommunens anslagstavla samt meddelas och klargöras till länsstyrelsen och alla kommuner i Gävleborg så att dessa kan granska och komma med synpunkter innan ett eventuellt beslut. Detta har inte skett.

Beredskapgavleborg.se vill därför med anledning av detta ställa några frågor till berörda kommunalråd:

1. Anser du som kommunalråd att er kommun informerades tillräckligt från Gävle kommuns sida om konsekvenserna för era kommuninvånare inför beslutet i Gävle kommunfullmäktige 2016-11-21 d.v.s. konsekvenserna av både avvecklingen av instrumentinflygplatsen i Gävle men även konsekvensen av en total nedläggning av flygplatsen?

2. Hur resonerade man i er kommun eftersom man i underlaget inför beslutet i Gävle kommunfullmäktige 2016-11-21 inte kan finna ett ord yttrat från någon av grannkommunerna, det vill säga, var er kommun positiv eller negativ till en avveckling av flygplatsen?

3. Eftersom Gävleborgs invånare efter beslutet i Gävles kommunfullmäktige 2016-11-21 inte längre har samma möjlighet att överleva en allvarlig olycka eller sjukdom som övriga invånare i Sverige, vad tänker du som kommunalråd göra för att ändra förutsättningarna för invånarna i just din kommun?

4. Eftersom Gävleborgs invånare efter beslutet att helt avveckla Gävle flygplats inte kan förvänta sig skogsbrandsspaning i samma utsträckning som tidigare och heller inte lika effektiv skogsbrandbekämpning som tidigare, då det blir väsentligt längre till flygplatser med tankningsmöjligheter. Vad tänker du som kommunalråd göra för att minska riskerna för boende och skogsägande i just din kommun?

Daniel Färnstrand, beredskapgavleborg.se

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare